Friade för smuggling vill ha skadestånd

Två män, 38 och 51 år gamla, begär nu skadestånd sedan de friats från misstankarna om att haförsökt smuggla in 9800 liter sprit till Sverige via Trelleborg.
Trelleborg • Publicerad 18 april 2005

Männen greps i hamnen i Trelleborg den 7 oktober år 2000. De körde då en lastbil som innehöll 9800 liter whisky. Någon anmälan till tullen om införseln hade inte gjorts och några ordentliga papper över partiet fanns inte.

Whiskyn beslagtogs och de båda männen anhölls och häktades tre dagar senare. En omfattande utredning påbörjades men den 3 respektive 6 november släpptes de båda männen av åklagaren som inte ansåg att de behövde vara häktade längre, men de var fortfarande misstänkta för brott.

Förundersökningen fortsatte sedan ända till den 10 mars 2003. Men lite mer än två veckor senare togs den upp igen, denna gången vid en annan åklagarmyndighet, eftersom det kom fram nya uppgifter om att männen varit inblandade i fler smugglingar.

Men att de verkligen gjort sig skyldiga till något brott i samband med beslaget i Trelleborg den 7 oktober år 2000 kunde aldrig bevisas och förundersökningen mot dem lades slutligen ned i oktober förra året.

Nu har båda männen krävt skadestånd hos justitiekanslern både för tiden de satt häktade och för att de under lång tid varit misstänkta för ett allvarligt brott. De menar att den långa handläggningstiden strider mot EU-konventionen.

38-åringen har krävt 131000 kronor och 51-åringen 100000 kronor.

En av de åklagare som hanterat ärendet har yttrat sig och menat att det finns anledning till viss ersättning för de båda männen. Samtidigt påpekar åklagaren att det varit en omfattande utredning både i Sverige och utomlands. Männen har dessutom under tiden dömts för andra liknande brott. Bland annat ska 51-åringen ha dömts till fängelse i två och ett halvt år för att ha smugglat cigaretter.

$LOC_ON$TRELLEBORG$LOC_OFF$
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.