Annons

Fri och lekfull konst ställs ut på Axel Ebbe

Trelleborg • Publicerad 3 juni 2005
Bertil Sjöberg tycker om att leka med betraktaren av hans konst. Bild: Tomas Nyberg
Bertil Sjöberg tycker om att leka med betraktaren av hans konst. Bild: Tomas NybergFoto: 

Att hänga tavlor är lika mycket ett skapande arbete som att måla dem för Bertil Sjöberg. Hans verk ändrar form för varje utställning. Nu ställer han ut på Axel Ebbes konsthall.

– Jag utgår från rummet och komponerar som det känns bäst, förklarar han.

Annons

Många verk består nämligen av en rad tavlor som sätts ihop på olika sätt till ett collage. Bredvid dem sitter delar av ramar. Ramarna står ofta för kritik i Bertil Sjöbergs fall. De symboliserar allt som begränsar konsten och människan.

– Jag tycker inte om ramar. Därför försöker jag bryta loss dem och frigöra konsten, säger han.

På utställningen finns en rad humoristiska konstverk där Bertil Sjöberg har lekt med ramar. På sidan av en tjock ram har han målat vad han kallar "en koncentrerad solnedgång". – Alla vet hur en solnedgång ser ut. Man behöver endast dessa färger. I dag är tempot så snabbt att vi koncentrerar intrycken, säger han och ler.

Hans utställning går från 60-tal till 90-tal. Konstverken är blandade i de tre rummen vilket skapar många överraskningar.

– Jag gillar konflikten som uppstår när man blandar gammalt med nytt. Då ser man inte utvecklingen, men det är jag heller inte intresserad av, säger han.

Sofia Bergström

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons