Annons

Frestande matmässa i Smyge

Pajer av svamp, äggakaka och strutsklämma var några av läckerheterna som Skånsk mat försökte fresta med när den artonde upplagan av evenemanget satte igång på lördagen.
Trelleborg • Publicerad 10 juli 2004
BILD:CLAES NYBERG
BILD:CLAES NYBERGFoto: 

Kön ringlande lång till Sveriges enda partytält där det enbart serveras äggakaka. Närmare 4 000 väntas komma dit under de dagar som Skånsk mat pågår. Den här helgen och även nästa lördag och söndag. Enligt eldsjälen Ingrid Johansson är det tillfälligt riggade regn- och vindskyddet Sveriges största "Äggakagatältet". BILD:CLAES NYBERG - Vad vore ett besök utan att smaka några skånska godbitar? frågade hon i samma ögonblick som hon hjälpte barnbarnet Julia Jobacker att göra äggakaka. Förutom att servera den populära äggrätten inskärpte arrangörerna ett för dem viktigt och ofrånkomligt perspektiv, jämförelsen av svenska råvaror och importerat livsmedel: - Äter man inget svenskt nötkött betar till slut inga kor på ängarna och använder man inte svensktillverkad olja så syns inte heller blommande rapsfält. Jag är inte emot import av produkter, men man bör tänka på detta, säger Jan Hultgren. Han är en av de aktiva i styrgruppen Skånsk mat, arrangerat av LRF, Lantbrukarnas riksförbund. Tillsammans med bland andra Rolf Persson och Ingrid Johansson propagerar han för att kvaliteten och attraktionskraften i den skånska maten och regions rika delikatesskultur. Korvar dukades upp i långa rader i Köpmansmagasinet, liksom bog och även nybakat bröd med en mängd olika ingredienser. I en vagn såldes struts från en lokal uppfödning som är stationerad några kilometer utanför Munka Ljungby. Inne i garaget dukades det upp en kakbuffé med sju olika sorters kakor, med alltifrån rullrån till drömmar. Mikael Bergqvist, hängiven svampplockare från Perstorp, stod vid ett av borden och gjorde reklam för svamp. Han sålde sin favoritskogsväxt både i lösvikt och de svamppajer som han gjort själv. - Jag vill visa att man genom svamprätter kan hitta alternativ till sådant som säljs i butiken, sade han.

Claes Nyberg claes.nyberg@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons