Franckes bageri säkrat

Rasrisken för Franckes bageri är över – i alla fall tillfälligt. Men närmare undersökningar av byggnadens skick måste göras.
Trelleborg • Publicerad 24 januari 2007
Den södra gaveln på Franckes bageri håller för närvarande på att förstärkas. Den akuta rasrisken bedöms vara över. BILD: TOMAS NYBERG
Den södra gaveln på Franckes bageri håller för närvarande på att förstärkas. Den akuta rasrisken bedöms vara över. BILD: TOMAS NYBERGFoto:  

Det anrika bageriet håller för närvarande på att renoveras för att undvika att byggnaden rasar. Man har förstärkt södra gaveln och långsidorna.

– De har gjort förbättringar för att säkra det mest akuta, säger Bo Bergsten, förste byggnadsinspektör i Trelleborgs kommun.

Det var i våras som larmrapporterna om tillståndet för Franckes bageri började droppa in till kommunen. Flera trelleborgare hörde av sig till byggnadskontoret och var oroliga för att hela eller delar av byggnaden skulle rasa.

Bo Bergsten konstaterade också byggnadens brister i ett brev till fastighetsägaren. Bergsten konstaterade bland annat att huset hade allvarliga sättningsskador, och att risken för ras var stor. Ett halvår senare har en konsult inspekterat byggnaden, och upprättat förslag till förstärkningsåtgärder. Dessa har också i stort sett blivit utförda.

– Man har säkrat så att inte byggnaden trillar ihop, sen får man se vad man ska göra för att inte förfallet fortsätter, säger Bo Bergsten som anser att man bör fundera över att riva byggnaden.

– Vi kan inte tvinga någon att riva, men de utredningar som ska göras borde visa att det är ogörligt att hålla på att renovera. säger Bo Bergsten.

Problemet för bageriet på Flockergatan, som har 111 år på nacken, är att det är byggt på osäker grund. Marken undertill rör sig.

– Man kan se det genom att marken utanför bageriet är bucklig, säger Bo Bergsten.

TA har sökt bageriets ägare, Anita Francke, utan framgång.

Andreas Mårtensson

andreas.martensson@allehandasyd.se

0410-545 34

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.