Från skolans värld till kulturen
Rebecca Segerhagen, känd för sitt arbete på Pilevallskolan, är Trelleborgs nya kultursekreterare, med ansvar bland annat för Folkets hus och park.
– Jag hoppas att det ska växa fram något som kan bli en särskild kulturnisch för Trelleborg, som gör att vi kan locka publik från hela Skåne, säger Rebecca Segerhagen, som just installerat sig på sitt nya kontor på Folkets hus. De flesta kommuner har ju ungefär samma utbud av kultur – jag hoppas att vi kan få fram något som sticker ut.
Hon nämner Skånska teatern i Landskrona på 80-talet, som ett exempel på att det går att få fram kultur som lockar även i mindre städer.
– Mitt ansvar är annars Folkets hus och park, Grand, kontakt och bidrag till kulturföreningar och allmänkultur för barn, ungdom och vuxna, säger hon. Dessutom ska jag arbeta en del med Trelleborgs 750-årsjubileum.
När det gäller Folkets hus och park ska den nuvarande verksamheten, där man har aktiviteter ungefär 24 dagar i månaden, fortsätta som tidigare. Dessutom jagar man just nu en arrendator till restaurangen på Folkets hus.
– Men tanken är ju att jag också ska försöka få i gång fler aktiviteter, bland annat i samarbete med bildningsförbunden, säger hon.
Rebecca Segerhagen säger att hon vill utnyttja parken kring Folkets hus mer, till exempel till konserter.
– Vi skulle kunna ta hit artister som folk vill se; varför inte artister som även kan locka folk från Malmö och andra kommuner här omkring? undrar hon.
Teater och kultur har alltid intresserat Rebecca Segerhagen.
– Tidigare, när jag arbetade i skolans värld, blev det mycket kultur på fritiden, säger hon.
Att hon kommer från skolan gör att just barn- och ungdomskulturen ligger henne varmt om hjärtat. Hon talar om teaterföreningar och om ungdomskultur som kan få en plats på Folkets hus i framtiden.
– Trelleborgs teaterförening, som legat i träda en tid, ska förhoppningsvis återuppstå med ny styrelse, säger hon.
De flesta uppfattar säkert Rebecca Segerhagen som en riktig Trelleborgstös, men faktum är att hon är född i Kanada.
– Mina föräldrar emigrerade 1952 till Vancouver, berättar hon, där jag föddes 1959.
1963 flyttade dock familjen hem till Sverige igen och fadern, som var civilingenjör, fick arbete bland annat på Esrange i Kiruna. När Rebecca var åtta–nio år fick fadern arbete på vattenverket i Trelleborg. Familjen flyttade till Trelleborg, en stad som hon har varit trogen sedan dess, med undantag för studieåren.
Hon har gått på Lärarhögskolan och arbetat inom barnomsorgen samt skolförvaltningen innan hon gick rektorsutbildning och arbetade på Pilevallskolan under de senaste åren.
– Jag tror att jag fått en del av min nyfikenhet från mina föräldrar, säger hon. Jag är inte så rädd för nya situationer, men ändå har jag lärt mig att ha båda fötterna på jorden.
Lasse Bryggare
0410-545 71
lasse.bryggare@allehandasyd.se