Från Rom till Fru Alstad under 100 år

Pedagogiken finns i Fru Alstad, men också i Tanzania. På 100 år har montessoripedagogiken spridits över världen, från det första Barnens hus i Rom.
Trelleborg • Publicerad 20 januari 2007
När Pilens montessoriskola hade öppet hus fick barnen prova på olika aktiviteter, från vänster Sussie Öhman som jobbar på skolan, Alva Cervin, Astrid Rusk och Agnes Tamanivalu. Bild: Claes Nyberg
När Pilens montessoriskola hade öppet hus fick barnen prova på olika aktiviteter, från vänster Sussie Öhman som jobbar på skolan, Alva Cervin, Astrid Rusk och Agnes Tamanivalu. Bild: Claes NybergFoto:  

Pilens montessoriskola i Fru Alstad är en av landets omkring 750 skolor med samma inriktning. I år är det 100 år sedan Maria Montessori började tillämpa sina pedagogiska idéer och 1994 tog Söderslätts montessoriförening över skolan i Fru Alstad, som skulle läggas ner.

Då började man med förskola. Året efter kom den första skolklassen. I dag är det 70 barn som är inskrivna, från förskola för 1-åringar till årskurs 6.

- Tanken är att vi ska följa barnen under hela skoltiden, berättar rektor Marie Persson. De flesta barnen fortsätter i högstadiet i Anderslöv.

Pilen har elever från Svedala i norr till Trelleborg i söder, från Grönby i öster till Slågarp i väster. Många barn är inskrivna på förskolan och i lågstadiet, men det finns lediga platser på mellanstadiet.

Den 6 oktober i år är den officiella jubileumsdagen som kommer att firas över hala världen. Men de olika montessoriskolorna har egna arrangemang under året. Dessutom skickas en budkavle mellan skolorna under året.

Montessoripedagogiken kom till Sverige redan 1920, men det var först med införandet av skolpengen på 90-talet och möjligheten att starta friskolor som genombrottet kom på riktigt.

- Mycket av pedagogiken i den moderna skolan kommer från montessoriskolorna, säger Marie Persson.

Under lördagen visades Pilens montessoriskola upp för föräldrar, barn, politiker och andra nyfikna och trots regnet var det en jämn ström av bilen som rullade in i Fru Alstad.

Christer Hansson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.