Annons

Från Qatar till Västra Tommarp

Gunilla Johansson går upp klockan sex på morgonen för att ta hand om 23 hästar i snö, regn och snålblåst. Men härom veckan var hon på den arabiska halvön och fick smaka på sol, sand och 25-gradig värme och träffa världens bästa arabhästar.
Trelleborg • Publicerad 16 mars 2005
Gunilla Johansson visar upp stolta fullblodsvalacken och galoppören Precious Time, eller Pelle som han också kallas. Bild: Claes Nyberg
Gunilla Johansson visar upp stolta fullblodsvalacken och galoppören Precious Time, eller Pelle som han också kallas. Bild: Claes NybergFoto: 
Engelska fullblodet Miss Elma ska föla om tre veckor och Gunilla Johansson väntar spänt. Hon hoppas kunna försörja sig på avel och galopp.
Engelska fullblodet Miss Elma ska föla om tre veckor och Gunilla Johansson väntar spänt. Hon hoppas kunna försörja sig på avel och galopp.Foto: 

Trelleborgstjejen Gunilla Johansson, 22, har hållit på med hästar sedan hon kunde gå. När hon var riktigt liten lät hennes syster henne provsitta sina hästar. Och på den vägen är det.

Gunilla har tio egna hästar och är skötare till ytterligare 13. Det innebär tidiga morgnar. En av hennes sköthästar, det arabiska fullblodet Portmer, blev i fjor Sveriges vinstrikaste arab. Han blev därmed inbjuden till att delta i ett lopp i Qatar, och som skötare fick Gunilla givetvis också åka med till det lilla oljeemiratet på den arabiska halvön.

Annons

Det var, med andra ord, ungefär som i böckerna om Svarta Hingsten.

Nu, några veckor senare, med mössan väl neddragen över öronen i den skånska vårvintern, beskriver Gunilla veckan i Qatar som en underbar upplevelse och folket som väldigt gästvänligt.

– Jag tror det högsta berget var 15 meter högt. Sen var det bara sand och åter sand. Några palmer såg jag också, säger Gunilla och fortsätter att berätta om de fantastiska arabiska husen som verkade vara byggda helt i marmor och guld.

– Den ena shejken efter den andra hade stora pampiga stuterier som de bjöd in oss till. De tycker väldigt mycket om att visa vad de har.

– Det är väldigt rent, och de låser varken bilar eller hus. Poliserna som finns där står i rondellerna och dirigerar trafiken, för där är taxibilar överallt. Det var nästan mer bilar än folk. Guld är jättebilligt. Och vatten är dyrare än olja. Vi tankade en bil full för 20 kronor. Portmer fick möta arabvärldens bästa hästar i loppet, som hade en prispott på två miljoner kronor. Tyvärr blev det ingen vinst, men Gunilla åkte ändå inte därifrån helt tomhänt.

– Vi fick pris för snyggaste hästen. Den som var skötare till den snyggaste hästen fick 200 riyal, ungefär 400 svenska kronor, och det var väldigt mycket pengar för dem. Att en utländsk häst vann var en stor grej. Så det var många som kom fram och tog i hand och grattade, medan jag stod där och tyckte att "jag har ju bara ryktat hästen", skrattar Gunilla.

Från och med april ska Gunilla sluta med sköthästarna och helt koncentrera sig på sina egna hästar. På hennes pappas gård utanför Västra Tommarp står bland annat de engelska fullbloden Blossa, som Gunilla tävlar med i fälttävlan, och Miss Elma, som är dräktig och ska föla om tre veckor. – Jag har alltid velat hålla på med galopp och uppfödning. Det ska bli spännande, säger Gunilla och visar upp Pelle, som hon ska träna till galoppör.

Hästen sparkar i boxen, gnäggar och rullar sig vilt. Halmen flyger i luften.

– Han är så sprallig, pigg och glad denna hästen, skrattar Gunilla

Drivkraften beskriver hon som en kombination av en passion för djuren och någon sorts vinnarinstinkt.

Annons

– Jag älskar hästar och tycker att det är så roligt. När man ser sin häst komma först över mållinjen, det är det som gör att man orkar fortsätta. Då får man bevis på att all träning och allt hårt arbete gett resultat.

Christel Thunell

0410-545 00

redaktionen.ta@allehandasyd.se

Trelleborg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons