Annons

Från ökänd brottsling till soldat åt Jesus

En gång var han en av södra Sveriges mest ökända brottslingar. Nu tar han snart på sig Frälsningsarméns uniform för första gången för att bli "Jesus polis". Och håller tummarna för att livet har vänt för alltid.
Trelleborg • Publicerad 29 mars 2005
På påskdagen döptes Ove hos Frälsningsarmén. Som present fick han ett kors att hänga runt halsen. Nu hoppas han kunna hålla sig drogfri under resten av sitt liv. Bild: Tomas Nyberg
På påskdagen döptes Ove hos Frälsningsarmén. Som present fick han ett kors att hänga runt halsen. Nu hoppas han kunna hålla sig drogfri under resten av sitt liv. Bild: Tomas NybergFoto: 

Vägen ut ur ett missbruk kan se olika ut. Sedan 1993 har Ove kämpat för att få bli drogfri. Nu hoppas han att han äntligen har lyckats. I ett år har han varit ren.

– Men jag vet inte vad som kommer att hända. Jag kan bara ta en dag i taget, säger han.

Annons

Ove har egentligen ett annat namn och vill vara anonym för att skydda sina två barn. På påskdagen lät han sig döpas hos Frälsningsarmén och om drygt två veckor kommer han få sin egen uniform.

– Att gå med i Frälsningsarmén gör man inte utan vidare. Det måste finnas andra inom armén som rekommenderar mig. Det känns väldigt häftigt, skrattar han.

Under en stor del av sitt liv har han varit en av södra Sveriges värsta brottsling. Han begått inbrott och rån för att försörja sitt drogmissbruk.

– Sedan jag var 12 år har polisen känt till mig, säger han. Då handlade det om en cykelstöld, berättar han. Droger började han med när han var 17 år.

– Mina föräldrar var missbrukare och jag lovade mig själv aldrig gå in på den vägen " men så blev det i alla fall.

1993 kom den första vändpunkten. Ove utförde ett inbrott i Bjärred och var så påverkad att han somnade. När polisen kom till platsen var han fortfarande kvar. Som första brottslig i Sverige blev han dömd till kontraktsvård " dömd till behandling för sitt missbruk. Då bestämde ha sig för att försöka förändra sitt liv.

Mot alla odds lyckades han. Under sex år var han drogfri och började leva ett vanligt liv. Han blev far till två barn, började utbilda sig till alkohol- och drogterapeut och praktiserade på ett fängelse. Nu ville han hjälpa andra att också ta sig ut sitt missbruk.

Under tiden engagerade han sig i RFHL, Riksförbundet för hjälp åt narkotika- och läkemedelsförbundet. Under ett par år var han ordförande för förbundet och drev olika projekt för att hjälpa före detta drogberoende att ta sig vidare i samhället. Det var en spännande tid för honom. Efter att så länge har klassats som farlig och totalt oförlitlig fick han nu förtroende från kommuner att bygga upp projekt för missbrukarstöd.

Men plötsligt tog det trygga livet slut för Ove. Efter en större konflikt med styrelsen på RFHL fick han ett återfall. Terapeututbildningen fullföljdes aldrig och han föll tillbaka till ett tungt missbruk.

Han försökte komma tillbaka och genomgick en behandling " för att snart få ett återfall igen.

Annons

Det sista återfallet fick han för tre år sedan. Efter det försökte han hanka sig fram. Vid det laget hade han förlorat det mesta. Hans vänner vände honom ryggen, han hade ingen bostad, inget körkort och ingen försörjning. Men mer ville han inte förlora.

– Jag ville inte tillbaka till mitt missbruk. Alla ansåg att jag var ett hopplöst fall och ingen trodde på mig. Jag blev utslängd från mitt behandlingshem och bodde på ett härbärge i Malmö, berättar han.

Men en dag fick Ove ett infall som skulle visa sig betyda mycket mer än vad han först trodde. Han var på väg till ett AA-möte i Trelleborg då han cyklade förbi Frälsningsarméns stora hus på Hantverkaregatan. Av någon anledning stannade han och gick in. Hos LP-stifelsen som ligger i samma hus mötte han Lena Åkerberg som jobbar där.

– Jag minns att han fick mat men sa ingenting. Han satt i ett hörn och var tyst. Jag var nog ganska rädd för honom, berättar hon.

Hos Frälsningsarmén och LP-stiftelsen kände han sig välkommen. Därför kom han tillbaka. Undan för undan började han tala med personalen. Så fick han för första gången riktig kontakt med Gud.

– Jag hade redan 1993 vad man kallar ett "andligt uppvaknade". Det vill säga att jag kände att jag fick något slags religiös kontakt. Men jag tänkte inte på det förrän senare.

Nu har det gått ett år sedan den dagen Ove stannade med cykeln utanför Frälsningsarmén.

Här ser han att han har sin framtid. Och alla i hans omgivning har sett en märklig förändring hos honom.

– Alla runt mig frågar vad det är med mig. De säger att det liksom skiner om mig. Att jag är en helt annan människa, skrattar han.

Han hoppas att han ska kunna hålla sig drogfri under resten av sitt liv, men han vågar inte tro att det kommer bli så. Nu vill han i stället fokusera på andra missbrukare. Han vill jobba med sociala frågor och söka upp de som har haft samma problem som han själv.

Annons

I mitten av april får han sin uniform.

– Alla poliser i Trelleborg känner mig som en grov brottsling. Nu säger jag till dem att jag snart kommer att bära uniform precis som de. De brukar skratta och gratulera, säger han.

Sofia Bergström

0410-545 41

sofia.bergstrom@allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons