Annons

Från nutida sport till dåtida ungdoms-dramatik

Den före detta sportjournalisten Jeanette Thelander har alltid varit intresserad av historia. Efter ett otal besök på Trelleborgen och många funderingar utmanade hon sig själv och skrev en bok som till viss del utspelar sig under Trelleborgs vikingatid.
Trelleborg • Publicerad 13 juni 2005
– Vikingatiden är spännnade tid att vistas i, säger Jeanette Thelander, författare till den nyutgiva boken "Kung Haralds vita hästar", en berättelse som utspelar sig under Skånes vikingatid. Bild: Åsa Meierkord
– Vikingatiden är spännnade tid att vistas i, säger Jeanette Thelander, författare till den nyutgiva boken "Kung Haralds vita hästar", en berättelse som utspelar sig under Skånes vikingatid. Bild: Åsa MeierkordFoto: 

Boken handlar om en13-årig tjej, Lotta, som måste klara av ett historieprov om vikingatiden innan hon kan börja sjuan till hösten. Sommarlovet ser därför till en början ganska tråkig ut. Men när hon köper en hästberlock på vikingamuseet i Roskilde börjar det hända konstiga saker saker. Plötsligt slungas hon tillbaka i tiden och träffar den jämnåriga Solveig som sköter danske kung Haralds vita hästar och äventyret kan börja.

– Vikingatiden är ju en väldigt spännade tidsperiod att befinna sig i, det var ju trots allt inte bara våld och mord det handlade om, utan mycket annat också som handel och kunskap, säger Jeanette Thelander. Boken "Kung Haralds vita hästar" har trycks upp i 1000 exemplar på Jeanette Thelanders nystartade förlag, Ordsmedjans förlag.

Annons

– Just nu håller jag på och letar efter samarbetspartners på andra sidan sundet, det hade varit kul att få kontakt med ett mindre, liknande förlag och ge ut varandras böcker, säger Jeanette Thelander.

Jeanette Thelander tycker att det behövs fler svenska titlar bland de böcker som ges ut varje år.

– De flesta böcker som ges ut är ju översättningar av utländsk litteratur, det hade varit kul om det kom mer litteratur här nerifrån också. Ju mer Jeanette Thelander jobbar med sitt förlag och skrivande ju roligare tycker hon att det är. Nästa bokprojekt skiljer sig dock en aning från handlingen i "Kung Haralds vita hästar" även om den har potential att bli minst lika dramatisk.

– Jag håller på att skriva en faktabok om mördarsniglar, avslöjar Jeanette Thelander och skrattar lite.

I tankarna finns nämligen en fortsättning på boken om Lotta och Solveig.

– Det finns en hel del i boken som går att spinna vidare på, kanske blir vikingaflickan Solveig huvudpersonen i nästa bok, säger Jeanette Thelander.

"Kung Haralds vita hästar" kommer att kunna köpas på bland annat Fotevikens vikingamuseum. Även Söderslätts bok och pappershandel har gjort en blygsam beställning av boken.

– Jag kommer att kontakta även andra museer runt om i Skåne för att se om de är intresserade av att sälja den, liksom vanliga bokhandlare, säger Jeanette Thelander.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons