Annons

Från nedläggning till överfyllda platser – total vändning för industriprogrammet

Det var länge svårt att locka behöriga elever och inga nya klasser startades på flera år. Nu har söktrycket ökat så pass mycket att alla sökande inte längre får plats på det industritekniska programmet på Söderslättsgymnasiet.
Trelleborg • Publicerad 10 maj 2022 • Uppdaterad 13 maj 2022
Ivan Gren Stuparich och Lukas Witsey går i ettan på det industritekniska programmet på Söderslättsgymnasiet. De är båda nöjda med sitt gymnasieval.
Ivan Gren Stuparich och Lukas Witsey går i ettan på det industritekniska programmet på Söderslättsgymnasiet. De är båda nöjda med sitt gymnasieval.Foto: Mandus Örarbäck

I Söderslättsgymnasiets verkstad på Bastionen håller ettorna på det industritekniska programmet på med lite olika projekt. Ett gäng restaurerar en grind. På ett bord står några vindkraftverksmodeller som byggts i samarbete med elever på teknikprogrammet.

Lukas Witsey fäller upp svetsvisiret och tar en paus. Han är väldigt nöjd med programmet han hamnat på. Både han och klasskompisarna Gustav Sliazas och Ivan Gren Stuparich berättar att de rekommenderar industriprogrammet till vänner som ska söka till gymnasiet.

Annons

– Jag har en vän som ska byta, säger Lukas Witsey. Han ska gå om ettan nu för att han tyckte industrin såg så rolig ut, säger han.

Det är liv och rörelse i verkstaden numera. Men så har det inte alltid varit. För snart två år sedan lades programmet till och med ner för att söktrycket var så dåligt. Nu fyller de platserna med råge.

Under lång tid hade det industritekniska programmet ett rykte om sig om att vara lite av en slasktratt som tog emot de elever som inte hade tillräckligt bra betyg för att komma in på ett annat program. Till höstterminen ser det annorlunda ut. Då krävs högre betyg för att komma in på industri än vad som krävs för att bli antagen till teknik, som visserligen tar emot många fler elever. Något har hänt i verkstaden på Bastionen.

Gustav Sliazas uppskattar den goda gemenskapen på det industritekniska programmet.
Gustav Sliazas uppskattar den goda gemenskapen på det industritekniska programmet.Foto: Mandus Örarbäck

För bara några år sedan var intresset för en industriutbildning i Trelleborg i botten. Nya klasser startade varken 2018 eller 2019, på grund av för få sökande med behörighet. I början av 2020 väcktes hopp om att en ny klass, med tio elever, skulle kunna fyllas. Men inte tillräckligt många av de tretton sökande såg ut att bli behöriga så programmet stoppades igen.

Beslutet att pausa programmet togs av tjänstemän på förvaltningen men fick uppbackning av de styrande skolpolitikerna. Åtminstone fram tills att slutbetygen sattes. Då visade det sig att många av de som hade sökt trots allt blev behöriga. Kristdemokraterna såg då till att bildningsnämnden tog upp frågan igen och på ett extrainsatt sammanträde beslutade skolpolitikern i Trelleborg att trots allt starta en ny klass på industritekniska programmet till hösten.

Efter lite initialt strul – eleverna behövde söka om programmet eftersom det hade stoppats och programmet hade ingen lärare under den första terminen – drog industritekniska programmet i gång igen höstterminen 2020. Till vårterminen började programmets nya lärare, Christian Nilsson. Han har sedan dess satsat stenhårt på att få upp intresset för programmet.

Studiebesök på lokala företag, besök på Trelleborgs grundskolor och en enveten kampanj på sociala medier verkar ha gett effekt.

– Alla de gamla ettorna, som nu är tvåor, har fått praktikplats. Då är man därute ganska ofta och visar upp sig och pratar med de som jobbar där. Ibland har de barn som ska in på utbildning. De har inte vetat att vi har funnits, säger Christian Nilsson.

Har det varit så pass alltså, att folk som har verkstadsjobb och barn som ska börja gymnasiet inte har vetat att det finns en industriutbildning?

– Ja, de visste att det hade lagts ner. Men inte att det hade startats upp igen, säger Christian Nilsson.

Christian Nilsson, lärare på det industritekniska programmet, tvivlade aldrig på att det skulle gå att få programmet på rätt köl.
Christian Nilsson, lärare på det industritekniska programmet, tvivlade aldrig på att det skulle gå att få programmet på rätt köl.Foto: Mandus Örarbäck
Annons

I år sökte 55 elever till det industritekniska programmet, varav 14 hade det som sitt förstahandsval. Det är något fler än för två år sedan, när programmet lades ner. Då sökte 39 elever, varav 13 i förstahand.

Den stora skillnaden ligger i vilka betyg de sökande har. Industriprogrammet har i dag bara 10 platser och alla dessa är fyllda till höstterminen så alla sökande med behörighet kom inte in. För att komma in på industritekniska till hösten krävs åtminstone 180 meritpoäng, vilket är högre än teknikprogrammet.

Om uppsvinget i Trelleborg är en del i en större trend är för tidigt att säga. Enligt statistik från Skolverket har antalet sökande till industriprogrammet, i hela landet, minskat de tre senast åren. Även andelen av alla sökande som väljer just industrin har minskat. Men statistiken för läsåret 2022/2023 är ännu inte klar, så om minskningen fortsätter eller om ett trendbrott har skett även nationellt är ännu oklart.

”Det är en sån boost för de eleverna. De är helt lyriska.”
Christian Nilsson, lärare industritekniska programmet

I verkstaden på Bastionen fortsätter arbetet. De elever TA pratar med har bara gott att säga om utbildningen.

– Det är spännande. Man får lära sig jättemycket. Speciellt med kamraterna. Man blir lite som en familj. Det är inte så mycket folk, vi är tio stycken. Alla känner varandra ganska bra och kan samarbeta, säger Gustav Sliazas.

– Pallar inte sitta sex timmar varje dag vid ett bord och räkna matte, läsa svenska eller engelska. Då får man göra något annat, säger Ivan Gren Stuparich.

Studiebesök och sociala medier i all ära. Men när det gäller att få industritekniska programmet på fötter igen har kanske inget varit lika viktigt som att få eleverna att trivas, menar Christian Nilsson.

– Titta på mina tvåor, nu under påsklovet. Det är många av de som redan har fått börja jobba på sina APL-platser (praktikplatser, red. anm.) och tjäna pengar, trots den ändå ringa kunskap de har. De som är tvåor... de var inte i verkstaden under första terminen. Så efter en termin, och sedan åkte de ut på praktik, redan då har de så mycket kunskaper att företagen har nytta av dem och kan betala dem pengar. Det är en sån boost för de eleverna. De är helt lyriska, säger Christian Nilsson.

Fotnot: Texten har rättats. Antalet elever på det industritekniska programmet väntas öka då det kommer finnas klasser i samtliga årskurser till höstterminen. Om söktrycket håller i sig framöver kommer man dessutom kunna fylla alla platser i framtiden, vilket inte skett tidigare. Men antalet platser i varje årskurs lämnas oförändrat.

Bakgrund

Detta har hänt

Varken 2018 eller 2019 startade några nya klasser på det industritekniska programmet på Söderslättsgymnasiet på grund av för få behöriga sökande.

Mars 2020: Efter år av dåligt söktryck finns visst hopp om att industritekniska programmet ska kunna starta till hösten när 13 elever söker.

Juni 2020: Efter att få av de sökande var behöriga beslutas att programmet skulle stoppas. Beslutet tas av tjänstemän på förvaltningen men får uppbackning av styrande skolpolitiker.

1 juli 2020: Flera sökande blir behöriga när slutbetyg sätts. Bildningsnämnden har ett extrainkallat sammanträde och beslutar att dra i gång industritekniska programmet trots allt.

Augusti 2020: Industritekniska programmet startar med fem elever. Men på grund av att programmet stoppades under vårterminen finns ingen lärare på plats och eleverna kan därför inte arbeta i verkstaden under första terminen.

Februari 2021: När nya läraren Christian Nilsson börjar är han tydlig med att han tror att han kan få utbildningen på rätt köl.

Mandus ÖrarbäckSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons