Från mögelskadad skola till framtidsobjekt

Förskola, fritidsgård, dagcenter, restaurangskola och skolförvaltning. Kanske även teknisk förvaltning och lokal för fullmäktiges sammanträden. Trelleborgs kommun har stora planer för Köpingeskolan.
Trelleborg • Publicerad 8 oktober 2010
Köpingeskolan stängdes 2006, när mögel upptäcktes i lokalerna. Nu är möglet borta och kommunen planerar för förskola, fritidsgård och restaurangskola i lokalerna.
Köpingeskolan stängdes 2006, när mögel upptäcktes i lokalerna. Nu är möglet borta och kommunen planerar för förskola, fritidsgård och restaurangskola i lokalerna.Foto: 

Det är snart fyra år sedan högstadieeleverna lämnade den svårt fuktskadade Köpingeskolan. Sedan dess har skolan stått tom och i april drog företaget Dagon tillbaka köpet av skolan som man genomförde 2008. Dagons plan var att anlägga en företagspark, ett idrottens hus eller ett centrum för nyföretagande i den gamla skolan, men eftersom någon ny detaljplan för området aldrig togs fram så drogs köpet tillbaka.

När nu kommunen fått tillbaka Köpingeskolan på sitt bord ser man chansen att stoppa in en del husvilla verksamheter i den gamla skolan. Skolförvaltningen och gymnasieförvaltningen hyr för tillfället in sig i skattehuset på Johan Kocksgatan och restaurangskolan kommer att stå utan lokaler när hyreskontraktet på Forum löper ut 2012.

Eftersom Trelleborg växer och det finns planer på att exploatera de östra delarna är det inte fel att lägga ännu fler verksamheter på Köpingeskolan för att vitalisera öster, menar kommunledningen.

I en utredning över lokalbehovet som presenterades för kommunstyrelsen på torsdagen nämner fastighetschefen Krister Clerselius förskola, fritidsgård och dagcenter. Han lyfter också tankar om att man kan placera tekniska förvaltningen och kommunfullmäktiges möten där.

– Vi har 6 000 kvadratmeter på Köpingeskolan och vi måste fundera över hur vi ska fylla dem. Som det är nu är det bara en kostnad för oss samtidigt som vi hyr externt i dag för andra verksamheter, säger kommunalrådet Ulf Bingsgård (M) som menar att skolan är fri från mögel i dag.

Sedan tidigare är det känt att kommunen planerar för en så kallad inkubatorverksamhet för nya företag i gamla museet, en lokal som också stor tom och kostar pengar.

En annan lokal som gapar tom är Centralskolan där bostäder har diskuterats, eventuellt i form av trygghetsboende för äldre.

Anna Thulin
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.