Annons

Från loppmarknad till växthus

Av loppisfynd och goda grannars kasserade prylar kan den händige bygga ett växthus. Och ett växthus kan vara så mycket mer än ett ställe att odla tomater i.
Trelleborg • Publicerad 12 augusti 2010
– Det är sånt här vi håller på med på gamla dar. Det har varit roligt, men vi har varit trötta om kvällarna, säger Mona Nilsson.Foto: 
I det egenhändigt byggda växthus som blev klart i slutet av förra sommaren trivs Tord Nilsson utmärkt.Foto: 
– Jag ville gärna ha spröjsade fönster. Det hade jag sett på ett växthus och då tänkte jag, så förunderligt fint, så ska mitt drivhus se ut, säger Tord Nilsson.Foto: 
Mona Nilsson odlar pelargoner i fönstren.Foto: 
Tomaterna är fortfarande gröna.Foto: 
Prydnadspumporna går inte att äta, men ger färg åt växthusets hyllor.Foto: 
Foto: 

– Byggandet gick på en sommar, men det tog ett år att leta upp alla grejer som vi har använt som byggmaterial, säger Tord Nilsson.

Sedan slutet av förra sommaren står växthuset, 15 kvadratmeter stort, färdigt på Tord och Mona Nilssons tomt i Västra Virestad. Grunden är byggd av gammalt handslaget tegel och bjälkar i korsvirkesstil. Fönstren har Tord Nilsson fått köpa för en billig peng av en lantbrukare i byn. Spröjsarna har han snickrat själv och träornamenten som spikats fast på fönsterkarmen har han hittat på loppmarknad.

Annons

– Det svåraste har varit att få ihop alltihop så att måtten stämmer. Gamla saker är ofta lite skeva och trä rör på sig hela tiden, det måste man tänka på när man bygger, säger Tord Nilsson.

Själv är han pensionerad möbelsnickare och har jobbat länge med att restaurera gamla ting, men han menar att också en lekman kan bygga sitt eget växthus.

– Kan man mäta i millimeter så klarar man det. Vi har läst oss till mycket i böcker och tidningar. Sen får man sätta sig ner i lugn och ro en vinter och gå igenom vilket material man behöver och rita upp huset, men ett brinnande intresse behövs.

Taket består av gamla fönster varav ett par går att öppna. Det är nödvändigt för att hålla borta fukten. Vita gardiner sitter spända över takfönstren för att det inte ska bli för varmt. Ideal värme i ett växthus är 30 grader, men den soliga, heta sommaren har gjort att det ibland har varit betydligt varmare.

– Jag har värmefläktar på vintern, men så länge det går bör man ha fönster och dörrar öppna för att hålla fukten borta, säger Tord Nilsson.

I växthuset driver han och Mona Nilsson upp paprikor, honungsmelon, kiwi och fikon. Tre meterhöga tomatplantor står i krukor längs långsidan. Men växthuset är nästan mer en plats att vara på än ett drivhus.

– Växthuset förlänger våren och hösten med flera månader. Här inne kan man sitta och mysa länge. Det är varmt när solen skiner, säger Tord Nilsson.

I fönstren trängs pelargoner med prydnadspumpor och Mona Nilssons egentillverkade keramikföremål. Strax innanför dörren står två korgfåtöljer och ett bord. Här tillbringar Tord Nilsson mycket tid med att läsa om antikviteter och trädgårdar.

– Han sitter alltid och läser därinne, ska jag kalla på honom så vet jag var jag ska leta, säger Mona Nilsson.

Anna Thulin
Sandra Douglasdotter
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons