Annons

Från kaos till idyll

Efter att ha varit en skola med stora problem har Centralskolan i Trelleborg numera blivit både lugn och populär bland såväl lärare som elever.
Trelleborg • Publicerad 6 juni 2002

Ett projekt för 669 000 kronor, finansierat av Skolverket, som involverat bland annat psykologhjälp och massage har tillsammans med en upprustning av skolmiljön gett resultat. - Förut fanns det gäng på skolgården och de gick runt och frågade vilket gäng man tillhörde. Om man då var med i ett annat gäng kunde de börja bråka med en, berättar Fatlume Konxheli som går i sjätte klass på Centralskolan. Tobias Andersson i samma klass tycker att det är mycket lugnare på skolan nu. - Det finns inga gäng längre, säger han. Biträdande rektor Lorna Skyttér menar att läget på skolan var kaotiskt när hon kom dit för fyra år sedan. - Beslagtagna knivar och bråk hörde till vardagen, säger hon. Även bland personalen fanns det stora problem, enligt Lorna Skyttér. - Många lärare sjukskrev sig ofta. Det fanns ingen vi-känsla på skolan, säger hon. En orsak till att just Centralskolan blev ovanligt bråkig var att en stor mängd invandrarbarn började på skolan utan att personalen kunnat förbereda sig på det. Nerdragningarna på skolan under 90-talet bidrog till att göra situationen än sämre. Genom ett treårigt projekt, som på grund av ombyggnaden tagit fyra år att genomföra, har situationen förbättrats markant. - Det är som natt och dag, säger Alex Nikolaidis, som arbetat som fritidspedagog på Centralskolan sedan 1994. Ett inslag i projektet har varit psykologsamtal i grupper, där det framför allt var personalen på skolan som arbetade med konfliktlösning. Centralskolan har också fått viss resursförstärkning, i genomsnitt är det två fler tjänster på skolan nu jämfört med för några år sedan. Men Lorna Skyttér menar att än viktigare än resursförstärkningar är hur de resurser som finns organiseras. - Vi arbetar nu i tre arbetslag med cirka 70 elever och tio vuxna i varje, säger hon. En viktig del i att skolan förbättrats är ombyggnaden som gjort miljön på skolan mycket bättre. Rastverksamheten, där man kan låna bollar och hopprep bland annat, är ett annat inslag som eleverna uppskattar.

Lasse Bryggare lasse.bryggare@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons