Från grisstall till lavendeldoftande spa

Trelleborg • Publicerad 15 augusti 2005

Köpet av en gård på landet blev starten på mer än bara ett nytt boende för Jeanette Jandermark. Snart driver hon sitt eget spa och om allt går som hon tänkt kommer hon nästa år att öppna en liten butik också. Men planerna tar inte slut där.

– Att öppna ett kafé också är väl drömmen sedan, säger hon.

Egentligen kan man säga att det är Jeanette Jandermarks farmor som på ett sätt ligger bakom alltihop. Hon bodde på en gård och under hela sin uppväxt älskade Jeanette besöken på gården. Själv växte Jeanette upp i en villa i Höllviken.

– Men jag har alltid varit förtjust i landet, säger hon.

Idén att flytta till Stora Slågarp dök upp efter att Jeanettes syster köpt ett hus i närheten.

– Vi visste att den här gården stod tom och till slut bestämde vi oss för att köpa den, säger Jeanette.

Gården de köpte för fem år sedan hade inget boningshus kvar. Det hade rivits några år tidigare eftersom det stått tomt i 20 år. Däremot fanns de gamla stallängorna kvar. De byggde sig därför ett helt nytt hus på tomten, en vitputsad länga med en stor gårdsplan framför.

– Men här fanns en massa andra byggnader som jag insåg direkt att vi kunde göra något med, säger Jeanette som genast började fundera på vad de gamla stallbyggnaderna kunde användas till.

Första idén var att bygga ett litet konferenscenter och en festlokal.

– Men det gick inte banken med på, säger Jeanette.

Det blev självklart en besvikelse. Jeanette började en utbildning inom landsbygdsturism och fick gnistan tillbaka och nya idéer.

– Då tänkte jag på ett spa och att inreda en lägenhet som vi kunde hyra ut, säger hon.

Återigen gav hennes farmor inspiration. Denna gången till namnet, Lavendelfarmen.

– Det var min farmors favoritblomma. Hon dog mitt i vevan då vi planerade allt och jag kände att jag ville göra något till hennes minne, säger Jeanette.

Många har trott att det handlar om en lavendelodling men det är det alltså inte. Även om Jeanette planterat en rad med lavendel utanför den byggnad där det ska bli ett spa.

– Lavendelfarmen var först bara ett namn men nu har det allt mer börjat bli en röd tråd i verksamheten. Jag har letat upp en massa olika lavendelprodukter.

Från början var det meningen att öppna spaverksamheten i maj, men det hela blev försenat.

Men snart står det gamla grisstallet färdigt. Det är bara själva inredningen med bubbelbad, bastu och dusch som ska på plats.

– Tanken är att man ska komma hit i små grupper och kunna vara för sig själva. Till exempel för en möhippa eller svensexa, säger Jeanette.

Flytten till Stora Slågarp och satsningen på det egna företaget har också gjort att Jeanette börjat engagera sig för landsbygden.

– Jag har gått flera kurser genom LRF, även om jag inte är lantbrukare, säger hon.

Det har gjort att hon nu verkligen värnar om det svenska jordbruket och har fått en helt annan förståelse för lantbrukare och andra som lever på landsbygden, en förståelse som hon tycker saknas till viss del i Trelleborgs kommun.

– Informationen till turister handlar mest om Smygehuk och om Trelleborgs stad. Men landet har också mycket att erbjuda, säger hon.

Jenny Isaksson

0410-545 27

jenny.isaksson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.