Annons

Från Gärdslöv till Moderna museet

Nu får Gärdslöv äntligen en skulptur som ska påminna om att en känd svensk konstnär har sina rötter i den lilla skånska idyllen.
Trelleborg • Publicerad 19 december 2007
Alf Olsson är bondesonen från Gärdslöv som blev bildkonstnär. Hans verk finns runt om i hela Sverige, från Malmö till Norrland och även på Moderna museet. Trelleborgs kommun har hittills inte haft något verk av honom, men nu har han skänkt en skulptur till Gärdslöv. Bild: Privat.
Alf Olsson är bondesonen från Gärdslöv som blev bildkonstnär. Hans verk finns runt om i hela Sverige, från Malmö till Norrland och även på Moderna museet. Trelleborgs kommun har hittills inte haft något verk av honom, men nu har han skänkt en skulptur till Gärdslöv. Bild: Privat.Foto: 

Alf Olsson, 82-årig grafiker och skulptör som bland annat finns representerad på Moderna museet i Stockholm, har skänkt sin skulptur Torgdebatt till det lilla byatorget i Gärdslöv.

- Jag har bott det mesta av mitt vuxna liv i Stockholm, men jag har alltid fortsatt att var medlem i Gärdslövs byalag, säger Alf Olsson på klingande Gärdslövsdialekt när TA når honom på telefon i hemmet utanför Stockholm.

Annons

Han fick nyligen frågan från byalaget om han inte hade en skulptur över för att visa omvärlden att lilla Gärdslöv hade anknytning till konstvärlden.

- Jag funderade ett tag och kom att tänka på min skulptur Torgdebatt, som togs fram till ett annat torg, men aldrig kom till användning.

Skulpturen är nästan fyra meter hög och föreställer åtta människoprofiler vända mot varandra i en kub.

- Det är folk som står och pratar med varandra så den passar bra på ett torg, säger Alf Olsson.

Han efterskänker sitt arvode och byalaget har samlat in pengar för tillverkningskostnaderna som ligger runt 10 000 kronor. Kultur Trelleborg, kyrkan och Näsbyholms gods har alla bidragit med pengar.

Alf Olsson föddes 1925 i Gärdslöv och växte upp på en gård som hans far arrenderade av familjen von Blixen Finecke. När Alfs far blev sjuk fick sonen lämna studierna efter två år i realskolan för att ägna sig åt gårdens skötsel på heltid. Han kunde ha fortsatt som bonde om han inte kommit över en redan påbörjad teckningskurs på Hermods och beslutat sig för att prova på den. Där avslöjades hans konstnärliga talanger och han övertalades av lärarna att fortsätta med sina konststudier. År 1947 började han på Essems konstskola i Malmö och varvade arbete på gården under morgnar och kvällar med att cykla till Näsbyholm för att hinna med Malmötåget till skolan.

När pappan efter ett par år blev så frisk att han kunde fortsätta sköta gården fick Alf Olsson möjlighet att fortsätta sin konstnärliga bana. Han sökte till Konstakademien i Stockholm, men kom inte in. Det gjorde han däremot i Köpenhamn och kunde fortsätta att bo hemma på gården, medan han pendlade till Akademien med båt.

Efter tre års sökande kom han äntligen in på Konsthögskolan i Stockholm. Han etablerade sig snart som grafiker och gjorde bland annat en rad kopparstick med skånska motiv, pilevallar, gäss, bönder och slättlandskap. Dessa motiv från Söderslätt har gått som en röd tråd genom hans konstnärsskap hela livet.

- Det är det enda jag målar, säger han.

Alf Olsson blev känd som grafiker bland annat genom IX-gruppen, tio grafiker som slog sig samman på 60-talet för att lättare nå ut med sin grafik. Han har ställt ut på gallerier över hela jordklotet, från New York till Mexico City, Moskva och Kairo. Han har också gjort flera monumentalskulpturer i granit som finns som offentlig utsmyckning bland annat i Rosengård i Malmö. Flera nationalmuseer runt om i världen har köpt in hans verk, men i hemkommunen Trelleborg finns han ännu inte.

Annons

- Nej, jag tror inte jag haft någon kontakt med dem, säger Alf Olsson.

Trots att han flyttat till Stockholm kom Alf Olsson ofta tillbaka till Gärdslöv på somrarna under sin studietid för att hjälpa till på gården och fylla på inspirationen. Sina minnen från arbetet på gården har han bland annat nedtecknat i en bok tillsammans med foton han tagit.

- Nuförtiden har jag inte lika mycket anknytning till Gärdslöv, men jag har en syster i Svedala, och varje gång jag besöker henne brukar vi åka till Gärdslöv och hälsa på.

När skulpturen sätts upp i början av maj nästa år kommer Alf Olsson att vara på plats i Gärdslöv, lovar han. Trots sin ålder drar han sig inte för att resa eller göra nya utställningar.

- Trappa ner? Nej, sånt får man göra när man blir gammal. Herregud, jag är ju bara åttiotvå!

Louise Voll Ercolino

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons