Annons

Från cement till fritidsmöbler

Trelleborg • Publicerad 25 juli 2007
I fem år har Göran Karmestam och hans familj sålt fritidsmöbler i Böstes gamla cementgjuteri. BILD: Malin Palm
I fem år har Göran Karmestam och hans familj sålt fritidsmöbler i Böstes gamla cementgjuteri. BILD: Malin PalmFoto: 

Från början var det ett cementgjuteri sedan användes lokalerna av byns fiskare. Men sedan ett par år tillbaka säljs utemöbler från den lilla fabriksliknande byggnaden mellan det gamla genuina Böste och den betydligt nyare sommarbyn.

– Jag har varit här som barn med morfar och köpt cementplattor och cementrör. Arvid Cementgjutare kallade vi honom som hade det, berättar Göran Karmestam som tillsammans med sin son Christian driver företaget Böste fritidsmöbler.

Annons

I år är femte säsongen som de säljer stolar, bord, dynor och parasoller i lokalerna. Båda är egentligen kockar och arbetar tillsammans på restaurang Akka i Trelleborg. Att sälja fritidsmöbler är bara en sidoinkomst för dem men det började som ett sommarjobb för Christian.

– En kompis till oss hade försäljning i Beddingestrand. Christian var bara 14 år när han började jobba hos dem och vi hjälpte till lite, säger Göran som också får en del hjälp av hustrun Lena.

När kompisen meddelade att han tänkte sluta sälja fritidsmöbler i Beddingestrand började Göran och Lena fundera på att ta över verksamheten.

– Men lagom när vi hade bestämt oss så blev de uppsagda från lokalerna där ute, säger Göran och berättar att de då tänkte strunta i det hela.

Men när det visade sig att det gamla cementgjuteriet i Böste var ledigt tänkte de om igen och beslöt sig för att starta. Eftersom det var självklart att sonen Christian skulle vara mycket delaktig i företaget fick han bli delägare tillsammans med pappa Göran. De har noggrant delat upp arbetsuppgifterna mellan sig.

– Men när vi handlar hem varor så är det Lena och Christian som brukar åka. Då blir det en från var generation.

För det gäller att känna efter vad som kommer att sälja den kommande sommaren. Det går allt mer mode i utemöbler. Nya material på möblerna har tillkommit under de år som familjen Karmestam har hållt på och färgerna på dynor och parasoll ändras ständigt. Samtidigt står sig de riktigt gamla modellerna fortfarande.

– Gruppen som heter Torpet är det många som köper här i Böste, säger Göran.

Förutom utemöbler har familjen börjat sälja lite smidesföremål och glass i sin butik.

– Det är många badgäster som är glada att vi har glass och läsk. Det kan man inte köpa någon annanstans i Böste, säger Lena och påpekar att stranden precis söder om det gamla cementgjuteriet är jättefin.

Annons

– Det är inte alla företag som har en sådan här utsikt, konstaterar hon och visar ut från baksidan av byggnaden där havet skymtar på andra sidan fotbollsplanen.

Jenny Isaksson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons