Annons

Från Bryssel till Gislöv med ekologiskt mode

För en dryg vecka sedan visades Jane Wikströms ekologiska kläder i kongresshuset i Bryssel, och på söndagen visades de för en visserligen mindre internationell men inte mindre intresserad publik i Gislövs Strandmark.
Trelleborg • Publicerad 5 maj 2002

Miljödirektoratet under ledning av miljökommissionären Margot Wallström bjöd ner två svenska och två danska företag för att under en särskild "grön vecka" visa hur ekologiskt odlad, ofärgad bomull och linne kan användas. BILD:CLAES NYBERG Klädskaparen Jane Wikström, med butik i Malmö och sommarbutik i Skateholm, har jobbat uteslutande med ekologiska kläder i sex år. Att bli inbjuden till Bryssel för att få visa dem kändes hedrande, tycker hon. - Intresset var så stort att vi fick göra en extra visning på en galamiddag, berättar Jane. - Nu verkar det som om man börjar tänka miljömedvetet även i textilier och kläder, och det är jättekul. Vid det här laget känner i och för sig de flesta till att det går att odla utan besprutning och att den kemikaliebemängda färgningsprocessen till stor del kan undvikas med naturligt växande bomull i bruna, gröna och beiga nyanser. - Men därifrån till att få folk att tänka om på det sätt man behöver göra, ja? det är ett livsprojekt! säger Jane Wikström. I Gislövs Strandmark, hos Ting ute & inne, visade Jane Wikström dels sin egen ekologiska kollektion, "Mode att må bra i", dels linneplagg från Ann Pure Nature med bas i Klagstorpstrakten.

Claes Nyberg claes.nyberg@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons