Annons

Framtidsoro på Trelleborgs lasarett

På avdelning 5 på Trelleborgs lasarett har förslaget om specialisering på Skånes sjukhus skapat oro. Avdelningar som splittras, kompetens som försvinner och otrygghet för patienterna. Det är deras värsta farhågor.
Trelleborg • Publicerad 12 februari 2004
BILD:TOMAS NYBERG\n
BILD:TOMAS NYBERG\nFoto: 

Pia Andersson, Inga-Lill Högfeldt, Carina Roos och Ulla-Britt Malmberg på avdelning 5. BILD:TOMAS NYBERG Förslaget från Styrgruppen för Skånsk livskraft innebär att Trelleborgs lasarett skulle bli centrum för ortopedisk kirurgi. Däremot skulle den elektiva kirurgin inom urologi och gynekologi flyttas till andra sjukhus. Lasarettet skulle även förlora sin inriktning mot tarmkirurgi. Under torsdagen var förslaget det självklara samtalsämnet bland de 35 personer som jobbar på avdelning 5 på lasarettet. Många tycker att förslaget än så länge är för luddigt. - Frågan är om de tänkt efter. Det är för många frågetecken för att man ska oroa sig till 100 procent, säger Inga-Lill Högfeldt, avdelningschef. På avdelningen ligger många patienter som blivit opererade för olika cancersjukdomar. Carina Roos tycker att det är viktigt att de här patienterna kan behålla en närhet till familj och anhöriga. Den försvinner om patienterna i framtiden måste ta sig till exempelvis universitetssjukhuset MAS för att få vård. - Det blir även långa transportsträckor, säger Carina Roos. - De som vinner på detta är taxibolagen men patienterna de körs omkring i hela Skåne, säger Inga-Lill Högfeldt. Bland personalen finns en tveksamhet till om MAS som redan har långa köer verkligen kan ta hand om ytterligare patienter från Trelleborg. Inga-Lill Högfeldt undrar även om MAS har möjlighet att ta ansvar för den vård som krävs efter en operation. - Många gamla blir lidande när det ska vårdplaneras i Malmö, säger Pia Andersson. I Trelleborg har patienter som behandlas för svåra sjukdomar möjlighet att bo hemma när de känner att de klarar av det och sedan få tillgång till plats på avdelningen igen när de så önskar. - Men de stora sjukhusen har nog inte möjlighet till det, säger Pia Andersson. Avdelning 5 jobbar mycket med urologi, bröstcancer, gallbesvär och har under de senaste åren skaffat sig specialkompetens inom tarmkirurgi. Nu ser man en fara i att de kunskaperna sprids för vinden. Inga-Lill Högfeldt tror att personal som kanske inte är intresserade av att bara jobba med ortopedi försvinner vidare. Personalgruppen på avdelning 5 känner inte att de har haft någon chans att påverka det förslag som nu ska förändra sjukhusvården i Skåne. Inga-Lill Högfeldt hoppas att avdelningen ska få jobba vidare på det sätt man gjort de senaste åren. - Vi kommer att jobba vidare. Vi lägger oss inte platt men det ligger en oro i botten, säger Inga-Lill Högfeldt.

Lars Thulin lars.thulin@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons