Annons

Framtidshopp på sommarläger

Kämpinge gymnastikförening har en av landets mest framgångsrika hopprepsklubbar. Den senaste veckan har de anordnat ett sommarläger där landets andra klubbar är inbjudna. Tanken är att förbättra motståndet för Kämpinges egna tävlingshoppare.
Trelleborg • Publicerad 1 juli 2005

Tapp, tapp, tapp, tapp. Ett taktfast ljud fyller Kämpinges nybyggda idrottshall. Otaliga rep slår mot gummimattorna på golvet. För första gången samlas flera av landets hopprepsklubbar för att gemensamt jobba för att höja nivån och väcka intresset bland barn och ungdomar. Ramsorna från skolgårdens hopprepsraster är borta, men lekfullheten finns kvar bland gymnasterna som deltar i lägret.

70 deltagare från orter som Umeå, Lycksele och Örebro har samlat för årets läger. Dessutom går tio deltagare samtidigt en instruktörskurs för att leda hoppandet på andra orter ute i landet.

Annons

– Det här är första gången men jag är nästan 100 procent säker på att det kommer bli en tradition, säger eldsjälen Kajsa Murmark som tillsammans med Svenska idrottsförbundet driver "hopp för framtiden", en satsning för att väcka intresse för hopprepshoppning på tävlingsnivå.

Veckan, som avslutas på lördag, har varit lyckad korvgrillning på stranden har varvats med intensiva hopparpass. Hälften av deltagarna är på besök och de är inkvaretade i Sandeplanskolan bredvid idrottshallen.

Inne i den stora hallen har man inlett fredagens eftermiddagspass med dubbelrep. Kim Öhrlund slår en står på händer mellan repen samtidigt som Viktoria Waldau och Caroline Clapper håller takten som "slagare".

– Det här ger både styrka och motion, säger Kim Öhrström mellan tunga andhämtningar efter de gymnastiska övningarna.

– Sen kan en konst som man misslyckas med bli en ny konst i stället, skrattar Caroline Clapper som hoppat nu i hela åtta år.

Det finns en mängd olika grenar och tekniker. Kajsa Murmark visar upp flera olika sorters rep. Enkelrep, dubbelrep och klossrep är några.

– Ofta tänker man bara på hopparen. Men slagaren är minst lika viktig, säger Kajsa Murmark.

Samtidigt vevar de blivande instruktörerna två rep, samtidigt som de rullar runt på golvet. De gör en "slamkrypare" förklarar Kajsa Murmark.

För kämpingeklubben väntar en aktiv sommar. Uppvisningar kommer ske på ett evenemang i Kiel samt på TFF: s kommande matcher. Det stora eldprovet sker sedan i slutet av juli då det bär av till EM i England. Fyra lag från klubben kommer ställa upp, tre med juniorer och ett med ungdomar.

5-åriga Sara Nässel har en bit kvar till EM men är strålande lycklig ändå. Och inte konstigt är väl det när hon med ett avancerat inhopp mellan de dubbla hopprepen lyckas hoppa med det egna enkelrepet.

Annons

– Bra! vad duktiga ni är, utropar Kajsa Murmark.

Kristofer Naess

0410-545 00

kristofer.naess@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons