Framtidens sittplatser är här

I konkurrens med 500 elever från sydvästra Skåne tävlar Liljeborgsskolan om vilka som med nya ögon skapar den bästa sittplatsen.
Trelleborg • Publicerad 6 februari 2007
Natali Klosterling och Johanna Jönsson visar upp sin sittplats. Bild: Tomas Nyberg
Natali Klosterling och Johanna Jönsson visar upp sin sittplats. Bild: Tomas NybergFoto: 

Det är tre veckor kvar innan det är finaldags för årskurs åtta och nio på Liljeborgsskolan. Organisationen Ideafutura gav eleverna uppgiften att utifrån begreppet sittplatser skapa en ny möbel. Projektet började strax innan jul och under arbetets gång har eleverna samarbetat med olika företag i Trelleborg

- Vi vill ge eleverna en inblick i hur det fungerar inom näringslivet och förstå processen från idé till färdig produkt, säger Håkan Kihlström på Ideafutura.

Temat sittplatser var noga genomtänkt då det inte skulle vara genusbundet utan det skulle ge fritt spelrum för både killar och tjejer.

- Sittplatser är något som alla kan relatera till, men vi ville att de skulle titta närmare på det och se det med nya ögon, säger Håkan Kihlström

På finaldagen den 28 februari så ges eleverna åtta minuter att imponera på två jurymedlemmar, men det är inte enbart designen som har betydelse.

- Presentationen av arbete är viktigt, upplägget och tanken bakom projektet, men också att den är miljövänlig, säger Håkan Kilhström.

Martina Magnusson och Cecilia Flink är de ansvariga lärarna för de 150 eleverna som deltar i projektet.

- Det tyckte projektet var spännande så det var inte svårt att motivera dem, säger Martina Magnusson.

Eleverna på Liljeborgsskolan är uppdelade i mindre grupper.

- Att lära sig samarbeta och skapa tillsammans är en stor del av uppgiften, säger Martina Magnusson.

Tillsammans formar Martina Stanley, Josefin Olsson, Johanna Sjöstrand och Antonia Lisjak en grupp som har konstruerat en möbel som de har döpt till Combikloss.

- Det är en väldigt enkel design, säger Antonia Lisjak som går i årskurs åtta.

Möbeln ska passa personer som bor i mindre lägenheter. Den ska kunna vikas ihop från en pall till en fåtölj och sedan till en säng.

Josefin Söderberg

Sandra Johanis

Fotnot: Finalen är den 28 februari kl.10-12 i AF-borgen i Lund.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.