Annons

Framtidens ledare finns på hemmaplan

Det finns många potentiella skolledare bland lärarna i Trelleborgs kommun. Det tror bildningsförvaltningen som i mars drar igång egna ledarutbildningar för att möta behovet av rektorer och skolledare i framtiden.
Trelleborg • Publicerad 8 februari 2012

Av 48 som sökt har 22 valts ut till en så kallad traineeutbildning som vänder sig till lärare på alla nivåer, från förskola till gymnasiet. Utbildningen ska möta behovet som väntas uppkomma i samband med stora pensionsavgångar på ledarsidan de närmaste tio åren. Varför ska man gå över ån efter vatten, resonerar förvaltningen.

– När vi gått ut och externrekryterat ledare har vi ofta svårt att hitta sökande som är kompetenta. Däremot har vi många duktiga presumtiva ledare i vår egen organisation, och det är väldigt viktigt att ta tillvara på den kompetensen, säger Barbro Melander, utbildningschef i Trelleborgs kommun.

Annons

De 22 som ska gå utbildningen har valts ut genom rekommendationer från rektorerna, ledarskapsanalyser och intervjuer.

Utbildningen pågår under åtta heldagar det närmaste året. Då kommer de framtida ledarna bland annat att lära sig om rektorns olika roller och uppdrag, systematiskt kvalitetsarbete, aktuell forskning, lagar och förordningar samt ekonomi. Under året ska lärarna dessutom identifiera förbättringsområden där de själva jobbar, och genomföra de förbättringarna.

Utbildningen genomförs av förvaltningen själv i samarbete med personalchefen Magnus Dahlberg och Håkan Jönsson, som tidigare varit rektorsutbildare och skrivit en bok om skolans ledarskap.

Magnus Wikström, biträdande förvaltningschef på bildningsförvaltningen, håller i trådarna för utbildningen. Den är både ett sätt för kommunen att hitta bra ledare för framtiden, och en möjlighet för lärarna att få inblick i vad arbetet som rektor egentligen innebär, anser han.

– Lärarna kan känna efter ifall det är något de vill satsa på och få en bild av sig själva som ledare. Jag vet att vi har duktiga ledare hos oss men en del är lite tveksamma för att de inte ser vidden av uppdraget, de vet inte riktigt vad som väntar, säger Magnus Wikström som själv tidigare var rektor på Liljeborgsskolan.

De som har gått utbildningen kommer att kunna använda den som en bra merit, när de söker jobb framöver, menar Magnus Wikström.

– Vi kommer att arbeta tillsammans under lång tid och det är ju en fördel att vara känd när man söker jobb. Och så kan man söka tjänster som ledare fast man inte har en tidigare ledarerfarenhet från en skola, säger han.

Traineeutbildningen kommer att genomföras även 2013.

Maria Sällberg
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons