Framtiden osäker för häktet i Klörup

Skytts härads hembygdsförening hoppas på att kommunen ska ta över skötseln av Klörups häkte. Men kommunen har hittills ställt sig avvisande till förslaget.
Trelleborg • Publicerad 20 januari 2011
Foto: Claes Nyberg

Häktet i Klörup är ett av Trelleborgs byggnadsminnen, en byggnad med ett högt kulturhistoriskt värde. Men Skytts härads hembyggdsförening som idag äger häktet säger sig inte längre kunna sköta byggnaden och vill istället att Trelleborgs kommun tar över skötseln.

– Vi har inte längre möjlighet att sköta om det, det finns helt enkelt inte folk för det, säger Bo-Göran Persson, ordförande i Skytts härads hembyggdsförening.

För ett år sedan sade kulturnämnden nej till att ta över skötseln. Nu återstår det att se om kommunstyrelsen är villig att överta verksamheten. För Bo-Göran Persson är saken klar: vill inte kommunen ta över häktet får Skytts härads hembyggdsförening försöka få det sålt på den fria marknaden.

– Det kanske finns någon konstnär som kan göra det till en konstateljé, det skulle jag kunna tänka mig, säger han.

Skytte härads hembyggdsförening har ansökt om drygt 400 000 kronor hos länsstyrelsen för att kunna genomföra nödvändiga takreparationer på häktet. Enligt kommunstyrelsens ordförande Ulf Bingsgård (M) är det en förutsättning innan det blir tal om att häktet tas över av kommunen.

– Efter att renoveringarna är gjorda får vi se hur det blir med den saken. Då får vi se vilken instans inom kommunen som möjligen kan tänkas ta över häktet, säger han.

Hembygdsföreningen kan tänka sig att sälja häktet på den fria marknaden om kommunen säger nej. Hur ser du på det?

– Huset är kulturminnesmärkt så möjligheterna till att göra ändringar på huset är ändå begränsade.

Louise Löfgren
Karl Eckhardt
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.