Annons

Framtiden är oviss för lokalvårdarna

Facket är starkt emot privatiseringen som de menar oroat de berörda medlemmarna ända sedan i våras. I nuläget vet de anställda inte vad som kommer att hända.
Trelleborg • Publicerad 9 januari 2009
Marita Petrov och Elisabeth Rasmusson städar på Pilevallskolan i Trelleborg sedan många år tillbaka. Beskedet om privatisering av städningen kommer som en överraskning för dem och vad det kan innebära för dem vet de ännu inte. Bild: Tomas Nyberg
Marita Petrov och Elisabeth Rasmusson städar på Pilevallskolan i Trelleborg sedan många år tillbaka. Beskedet om privatisering av städningen kommer som en överraskning för dem och vad det kan innebära för dem vet de ännu inte. Bild: Tomas NybergFoto: 

- Många medlemmar är djupt oroade. Sedan åtta månader, när förhandlingarna började, har många mått väldigt dåligt. Vi ser inga fördelar för de anställda, säger Carina Nilsson, vice ordförande för Kommunals sektion 21 i Trelleborg.

På Kommunal är man kritisk till alliansens ideologi - att både öka kvalitet och lönsamhet utan att det drabbar någon anställd är en ekvation som inte går ihop, menar Carina Nilsson.

Annons

För Marita Petrov och Elisabeth Rasmusson som sköter städningen på Pilevallskolan kommer beskedet om privatiseringen som en överraskning - de har inte fått något besked från sin arbetsgivare om förändringen.

- Som läget är nu så vet vi inte alls hur det blir med löner och arbetsvillkor. Det är omöjligt att säga om det blir bättre eller sämre med en privat entreprenör, säger Marita Petrov.

När frågan var uppe i maj förra året fick de beskedet att de kunde välja att stanna kvar som kommunanställda eller gå över till den framtida privata entreprenören.

- Det är klart att vi blev konfunderade när vi fick reda på det i maj, men... nu får vi bara ta det som det kommer, säger Marita Petrov.

Det senaste budet i frågan kom i höstas, berättar hon. Då fick hon och hennes kollegor höra att privatiseringen av städningen inte skulle beröra personal som städade på skolorna, något som nu inte längre gäller.

- Det finns säkert de som är nervösa över det här och jag förstår dem, säger Elisabeth Rasmusson.

Peder Åkerman Erika Oldberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons