Annons

Framgångsrikt grepp får nya pengar

Att komma tillrätta och känna sig hemma i ett nytt land är inget man löser med enbart utbildning och nya språkkunskaper. Lika viktigt är att lära sig landets "kod". Det menar Huse Sulic, projektledare i nya, EU-finansierade, "Stärkt grepp".
Trelleborg • Publicerad 1 juli 2008
Mona Fakhro till vänster tillsammans med bland andra Ferial El-Achkar och Widad Al-Jaff håller fortfarande kontakten och träffas regelbundet, som här i Arbete och försörjnings lokaler. Bild: Claes Nyberg
Mona Fakhro till vänster tillsammans med bland andra Ferial El-Achkar och Widad Al-Jaff håller fortfarande kontakten och träffas regelbundet, som här i Arbete och försörjnings lokaler. Bild: Claes NybergFoto: 

- Många måste lära sig att hitta den "svenska koden". Utgångspunkten är att alla är värdefulla och har något att bidra med, säger Huse Sulic som delar projektledarrollen med Karin Lönn, utvecklingssekreterare vid Arbete och försörjning.

I dagarna fick Trelleborgs kommun klartecken att Europeiska socialfonden skjuter till 5,8 miljoner kronor i stöd till Stärkt grepp.

Annons

Satsningen tar vid där tidigare ettåriga verksamheten Greppet avslutades i december 2007.

- För oss alla som varit med har det betytt väldigt mycket. Från början var det knappt någon som ens vågade prata svenska, berättar deltagaren Mona Fakhro, som hoppas på att få delta även i Stärkt grepp. Deltagarna från Greppet träffas fortfarande och utbyter erfarenheter, stöttar varandra, diskuterar och utvecklar gemensamt sin svenska. Att de saknar satsningen går inte att misstolka.

- Det har gett väldigt mycket. Många har fått jobb och till exempel Ferial har vi fått att sluta röka, säger Mona Fakhro och vänder sig skrattande mot Ferial El-Achkar som lyser upp.

- De lyckades få mig sluta till slut. Efter 30 år, säger hon.

De flesta av deltagarna från Greppet får fortfarande försörjningsstöd, men många har varit ute på praktik och tillfälliga anställningar. Fem personer, av de 20 deltagarna, har i dag arbete.

Mona Fakhro, har exempelvis, tillsammans med två andra deltagare, kommit igång med cateringservice på deltid. De lagar och säljer libanesisk mat.

Hon påpekar att deltagarna nu känner sig betydligt mer hemma i Sverige. De har en annan framtidstro än tidigare.

- Många har bott i Trelleborg i 20 år. Innan hade vi knappt sett oss omkring. Vi var så mycket hemma då, säger Mona Fakhro.

Ola Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons