Annons

Framgång för e-böcker på Trelleborgs bibliotek

Satsningen på böcker som kan lånas digitalt och laddas ned till datorer och läsplattor har blivit en stor framgång för Trelleborgs bibliotek. Och bakom succén ligger en enskild bok – ”Jag är Zlatan Ibrahimovic”.
Trelleborg • Publicerad 28 december 2011
Foto: 

Möjligheten att låna så kallade e-böcker infördes för omkring två månader sedan. Biblioteket köpte då rättigheterna till 300 utlån.

– Vi köper möjligheten att låna ut e-böcker från ett företag. Man köper ett visst antal utlån och nu är de slut, säger bibliotekarien Mattias Palm.

Annons

Det innebar att det under någon dag efter jul inte gick att låna några e-böcker. Håkan Johnsson är en av dem som inte kunnat låna om sin e-bok.

– Jag hann inte läsa ut boken jag lånat. Det är dåligt. Gör man en sådan här satsning måste man räkna med att den blir populär, säger han.

Under onsdagen kom dock utlåningen igång igen.

– Spärren är lyft så det ska gå bra att låna igen. Det har blivit en sådan succé och fler utlån än vi räknade med från början, säger bibliotekschefen Michael Nordberg.

Bakom succén gömmer sig höstens stora bokframgång, Zlatans självbiografi ”Jag är Zlatan Ibrahimovic”.

– Zlatanboken ställer saken på sin spets eftersom den toppar e-lånen över hela landet. Den har nått nya målgrupper, unga män, som annars inte lånar så många böcker, säger Michael Nordberg.

Varje digitalt utlån kostar biblioteket 20 kronor. Däremot är de digitala böckerna, precis som andra bibliotekslån, gratis för låntagaren. På biblioteket har man under 2012 budgeterat för 300 utlån av e-böcker per kvartal.

– Det kan rimma rätt så bra med efterfrågan i en kommun av Trelleborgs storlek. Ingen kunde se effekten av Zlatans bok och efterfrågan kan gå ner igen när intresset för den börjar lägga sig, säger Michael Norberg.

Men skulle intresset för e-böcker hålla i sig kan det bli aktuellt att köpa in fler rättigheter.

– Vi måste se till att vi har licenser annars är det ingen vits med att ha tjänsten, säger Michael Nordberg.

Rebecka Sjöberg
Magnus Aspegren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons