Annons

Frakttrafiken ökar i Trelleborg

Scandlines alla linjer från Trelleborg uppvisar goda siffror för förra året.
Trelleborg • Publicerad 6 februari 2006

Scandlines trafikerar tre linjer från Trelleborg till Sassnitz, Rostock och Travemünde.

– Alla tre linjerna har gått bra. Generellt har det gått bra på fraktsidan och det gäller även linjerna i Trelleborg, säger Joakim Kenndal, informationschef för Stena line, som äger Scandlines.

Annons

En positiv utveckling för hela Stena line när det gäller fraktvolymer kompenserade för en svag utveckling på resesidan. Generellt ökade fraktvolymerna med åtta procent jämfört med år 2004, enligt bolagets siffror. Linjen Trelleborg-Rostocks fraktvolym ökade med 13 procent. Trelleborg-Travemünde, som enbart används för frakt, ökade med sju procent. Sassnitzlinjen ökade med tre procent jämfört med år 2004. Stena lines passagerar- och biltrafik visade på en negativ utveckling och minskade med åtta respektive sju procent på bolagets alla linjer.

Passagerar- och biltrafiken på linjen mellan Trelleborg och Sassnitz minskade med sju procent respektive tre procent, under förra året.

– Men jämfört med de totala siffrorna så ligger Trelleborg-Sassnitz ändå bra till. Att biltrafiken har minskat beror nog framförallt på ett minskat shoppingresande, tror Joakim Kenndal. Av alla de tre linjerna från Trelleborg uppvisar sträckan till och från Rostock de mest positiva siffrorna.

– Där har trafiken ökat generellt både när det gäller frakt och privat resande. Det har gjorts omfattande investeringar i Rostock när det gäller infrastruktur och det är något som både bil- och fraktsidan uppskattar. Rostock är dessutom en stark port ut i Europa för privatresenärer, säger Joakim Kenndal.

Generellt är passagerar- och biltrafiken stabil i Trelleborg, menar han.

– Folk använder Trelleborgslinjerna i stor utsträckning för att åka på semester. Det finns dessutom goda förutsättningar för att Sassnitz-linjen hämtar tillbaka biltrafiken under det kommande året, dels på grund av förbättrad infrastruktur dels på grund av att Rügen kommer att växa som semesterort, säger Joakim Kenndal.

Jessica Bloem Pettersson

0410-54569

jessica.bloem.pettersson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons