Annons

Frågorna haglade över författaren

Författaren Mårten Sandén avverkar besök i ett par hundra skolklasser om året. Därför har han många frågor att jämföra med när han på måndagen träffade fyra sjuor på Liljeborgskolan.
Trelleborg • Publicerad 11 maj 2010
Mårten Sandén är barn- och ungdomsförfattare och mest känd som "pappa" till Petrini-deckarna. På måndagen besökte han Liljeborgskolans sjuor.
Mårten Sandén är barn- och ungdomsförfattare och mest känd som "pappa" till Petrini-deckarna. På måndagen besökte han Liljeborgskolans sjuor.Foto: Tomas Nyberg

– Klassen före er hade jättebra och intelligenta frågor. Så nu vet ni nivån, säger Mårten Sandén innan han ger ordet till eleverna i klassen och lovar att svara så bra han kan.

Han är mest känd som författaren till Petrini-deckarna. Men eleverna här har istället just läst den första boken i en trilogi med skräck och fantasi som tema.

Annons

– Varför valde du att skriva fantasy? lyder första frågan från en nyfiken tjej.

– Jag valde inte att skriva fantasy. Jag insåg att det var det jag gjort efteråt. Jag skulle skriva skräck, för jag gillar det, förklarar Mårten som nyligen avslutat den tredje och sista boken i serien och som ännu inte getts ut.

Mårten Sandén berättar att mycket av det han skriver är en blandning av fantasi och verklighet.

– Verkligheten sätter igång min fantasi men sen släpper jag verkligheten och hittar på resten själv, säger han.

På den klassiska frågan "varför blev du författare?" ger Mårten Sandén ett oväntat svar:

– Det var en slump. Jag har en kompis som ville att jag skulle skriva texterna till barnböcker som han tecknade. Men jag såg mig aldrig som författare i början utan tyckte att jag var låtskrivare för det var jag innan.

Sara Musicanti och Viola Cui är flitiga med frågor under lektionen och de gillade verkligen boken som heter "Den femte systern". För Sara är det första gången hon träffar en riktig författare.

– Lite konstigt känns det för boken var riktigt bra. Jag ska också läsa de andra två, säger hon.

Johan Silfversten Bergman
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons