Fp vill göra skolan till en valfråga

Folkpartiet vill göra Spjutspetsskolan till en valfråga. Partiet anser att målen är alldeles för snävt satta och vill ge varje enskild skola mer makt att utforma undervisningen.
Trelleborg • Publicerad 31 augusti 2006
Folkpartiets Ulf Nilsson, Lars Hemzelius och Christina Björklund vill ge Spjutspetsskolan en "nystart" i Trelleborg.
Folkpartiets Ulf Nilsson, Lars Hemzelius och Christina Björklund vill ge Spjutspetsskolan en "nystart" i Trelleborg.Foto: 

– Spjutspetsskolan behöver en nystart med mer makt till lärare och rektorer, sa Lars Hemzelius (fp) på en presskonferens i går.

Riksdagsledamot Ulf Nilsson (fp) fanns också på plats för att presentera partiets nya rapport om försämrade skolresultat i Skåne. Men även om allt fler elever saknar behörighet till gymnasieskolan i hela länet har det enligt statistiken skett en viss förbättring i Trelleborg. Från 1999 till 2005 har antalet obehöriga minskat från 32,8 till 31,3 procent. Men tidsperioden för mätningarna omfattar inte Spjutspetsskolan och Lars Hemzelius (fp) misstänker att effekterna inte har varit så positiva på alla plan. Han anser att det är nödvändigt med en utvärdering. Som exempel nämnde han arbetsmiljön för lärarna.

– Det finns anledning att utvärdera den, sa han och hänvisar till en undersökning av Lärarnas Riksförbund som visar att hälften av alla gymnasielärare och en tredjedel av grundskolelärarna i Trelleborg har sömnproblem.

– Och det kommer många signaler på att man inte är nöjda.

Folkpartiet anser att målen och instruktionerna för Spjutspetsskolan är allt för snävt satta. Därför vill man flytta makten över utbildningen så att varje skola får mer att säga till om vad det gäller utformningen av utbildningen. Och Lars Hemzelius sågar socialdemokraternas förslag om gratis körkort tlll alla gymnasieelever och menar att resurserna behövs på annat håll.

– Det är en fullständigt felaktig prioritering och ingen har sagt hur det ska finansieras, sa han och tyckte att det finns viktigare saker att lägga pengar på.

Till exempel på tidiga insatser i grundskolan där folkpartiet vill att det ska vara en skyldighet för kommuner att tillsätta fler speciallärare i lågstadiet. Genom att lösa elevers problem tidigt tror man att man ska kunna frigöra resurser från det individuella programmet på gymnasiet så att detta slutligen kan avvecklas.

Paul Torstensson

0410-54571

paul.torstensson@allehandasyd.com

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.