Annons

FP kritiserar översiktsplan

Folkpartiet spolar förslaget till översiktsplan för Trelleborg. Partiet menar att hamnverksamheten helt fått styra utbyggnaden av infrastrukturen på bekostnad av sämre miljö för trelleborgarna.
Trelleborg • Publicerad 26 november 2009

TRELLEBORG. Folkpartiet skriver i sitt yttrande om översiktsplanen att man inte tycker att hamnen är ett kommunalt intresse.

"Ett hamnområde i Trelleborg utan industriell verksamhet och tunga godstransporter skulle kunna ge trelleborgarna en mera miljövänlig tillvaro med ökat antal arbetstillfällen och en tillgänglig hamn- och sjöstad" skriver FP.

Annons

FP tycker inte heller att trelleborgarna har någon användning för en yttre ringväg som den beskrivs i planen. Om den inte behövs för godstransporter till hamnen finns det inga motiv att bygga den. En ringväg närmare staden bör däremot byggas så snart som möjligt, delvis nedgrävd i tråg, enligt FP.

FP har också skarp kritik mot planen när det gäller utbyggnaden av järnväg och annan kollektivtrafik samt miljöförstöringen.

Även Naturskyddsföreningen i Trelleborg har en hel del kritik mot förslaget till översiktsplan. I sitt yttrande trycker föreningen bland annat på att kommunen bör få mer allmänrättslig mark.

"I kommunen är bara två procent av marken allmänrättslig. Denna del bör utökas avsevärt" skriver Naturskyddsföreningen.

I planen finns det alldeles för små ytor avsatta för det ändamålet, anser föreningen.

När det gäller cykeltrafiken anser Naturskyddsföreningen att planen bör visa ett tydligt huvudnät av bra cykelvägar och hur de ska göras mer attraktiva än dagen cykelvägar, som föreningen beskriver med orden" ojämn beläggning, dåliga lösningar vid korsningar, otillräckliga ytor för gående vid banorna".

Naturskyddsföreningen tycker också att en ringväg bör följa järnvägen och inte gå till exempel vid Dalköpingeån som istället bör få ett reservat i det läget.

För att öka mängden järnvägsgods bör Trelleborgs hamn samarbeta med andra hamnar i stället för att konkurrera, anser föreningen.

Lucas Dietrichson
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons