Annons

Fotbollsträning slår ut kärnämnen

Två pojkar som kombinerar elprogrammet med fotbollsinriktning på Söderslättsgymnasiet tvingas välja mellan fotbollsträning och undervisning i kärnämnen. Nu har föräldrarna anmält skolan till Skolinspektionen.
Trelleborg • Publicerad 3 november 2009

TRELLEBORG. I våras blev pojkarna antagna till gymnasiets fotbollsinriktning. Samtidigt kom de in på elprogrammet, som de fått veta gick att kombinera med den extra fotbollsträningen på skoltid. Men när terminen började visade det sig att kombinationen inte var helt enkel. Fotbollsträningen är lagd samtidigt som det är lektionstid i matematik och svenska, vilket innebär att eleverna missar hälften av lektionstiden i svenska och en tredjedel av lektionstiden i matematik om de går på fotbollsträningarna. Dessutom är schemat lagt på ett sätt som gör att det stundtals blir väldigt stressigt för eleverna att ta sig mellan lektionerna på Vångavallen och Bastionen.

Föräldrarna vill inte uttala sig i TA, men skriver i sin anmälan till Skolinspektionen att skolan har lurat ungdomarna genom att påstå att det går att kombinera elprogrammet med fotbollsinriktningen. Bengt-Göran Persson, rektor på elprogrammet är inte av samma åsikt. Han menar att skolan är mycket tydlig med att det krävs extra arbete av de elever som väljer fotbollsinriktningen. Det som eleverna missar på lektionstid får de istället ta igen genom att studera på Studietorget eller under loven.

Annons

– Det kan vara tufft. Men det är mer krävande att kombinera utbildningen med fotbollsinriktningen än att bara läsa programmet, säger Bengt-Göran Persson som menar att det inte är så lätt att lägga scheman som passar alla.

– Vi kan inte anpassa schemat för alla elever på elprogrammet utifrån att två vill gå fotbollsinriktningen, säger han.

Johan Silfversten Bergman
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons