Annons

Fotbollsskolan ger alla en chans på mål

Midsommarveckan betyder fotbollsskola för många av barnen från barn- och ungdomshabiliteringen. Numera är det en tradition att träffas på Vannhögs idrottplats och lira.
Trelleborg • Publicerad 18 juni 2007
Bild: Claes Nyberg.
Bild: Claes Nyberg.Foto: 

Det är ett entusiastiskt gäng som både dribblar, skjuter och spelvägrar på Vannhögs idrottsplats.

- Fotboll är ett lättsamt sätt för alla att röra på sig. Det är både nyttigt motoriskt och man får socialisera sig genom att ingå i ett lag. Dessutom gör de någonting som alla andra gör, säger Jerry Malm, sjukgymnast.

Annons

Ungdomarna som är med har olika typer av funktionshinder och är inskrivna på barn- och ungdomshabiliteringen i Trelleborg. För åtta år sedan föddes idén att starta fotbollsskola bland de fotbollsintresserade sjukgymnasterna. Sedan dess har de fortsatt att samlas varje förmiddag i midsommarveckan.

- Det är lite speciellt. Det får vara klara direktiv och långsamt tempo för att det ska funka. Vi gör enkla övningar och har samma program varje dag för att de ska känna sig hemma, säger Eva Malmgren, sjukgymnast och fritidskonsulent.

När klockan slår elva är det paus och spelarna rusar på snabba ben mot åskådarbänkarna, där föräldrar sitter redo med saft och smörgås. Antalet barn och ungdomar som deltar brukar ligga på ungefär åtta till16. Många av dem har varit med i flera år.

En av dem är Gabriel Hermansson som dribblar bollen vant framför sig. Han spelar mycket fotboll hemma i Höllviken, men medger att man faktiskt blir lite trött efter ett helt träningspass.

Emil Lerberg gillar de olika springövningarna; framåt, baklänges och på alla fyra.

- Men jag är bäst på att skjuta, säger han, och visar att det går precis lika bra att kicka bollen med höger som med vänster fot.

Förmiddagen brukar avslutas med en match, vilket är mycket populärt inslag bland spelarna. På veckans sista dag brukar en spelare från TFF vara med och spela.

- Känslan av att skjuta i mål på en vuxen är väldigt stor för alla småttingar, säger Jerry Malm.

Christina Malmberg

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons