Annons

Förvirring om system för löner

Ska det nya systemet för utvärdering av gymnasielärare vara lönegrundande? Alliansen säger ja, Socialdemokraterna nej. Och facket anser sig vara fört bakom ljuset.
Trelleborg • Publicerad 21 april 2010
Lars Hemzelius
Lars HemzeliusFoto: 
Foto: 

TRELLEBORG. I förra veckan fattade gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden beslut om ett nytt utvärderingssystem för hur man ska bedöma lärarnas förmåga att förmedla kunskap. Förslaget är en revidering av det tidigare så kontroversiella förslaget att lärarnas lön ska baseras på elevernas resultat på de nationella proven.

I det beslutsunderlag som skickades ut till nämndens ledamöter inför mötet i förra veckan står det inget om att utvärderingssystemet ska vara lönegrundande. Men det är fortfarande tanken, menar nämndens ordförande Lars Hemzelius (FP).

Annons

– Självklart är det så. Systemet är en metod att utvärdera lärare, att inte använda sig av det när man sätter lön hade varit absurt.

Att frågan om lönesättning inte fanns med i handlingarna var för att man inte ville få för stor fokus på den delen i förslaget.

– Vi ville ligga lite lågt med det eftersom vi inte ville att det skulle överskugga det som är viktigast, att öka kvalitén. Men jag kan hålla med om att det kanske tonades ner lite för mycket.

Ronnie Johansson, ombud för Lärarnas riksförbund i Trelleborg, blir förvånad när han hör Lars Hemzelius uttalande.

– Det blir lite märkligt när det står en sak i förslaget och sedan sägs det något helt annat efteråt. Det blir ett slag spel som jag inte vet vem det gagnar egentligen.

Johnny Nilsson (S), andre vice ordförande i nämnden, säger sig inte ha uppfattat att utvärderingssystemet ska vara lönegrundande.

– Det står inget om det i handlingarna, och det är det som vi har gått efter. Sen kan det en gång i tiden användas som lönegrundande, men då måste det först förhandlas med facken.

Martin Strandberg
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons