Annons

Förvaltningsrätten gav Stena Line rätt

Fartyget Skåne tillåts ta med 240 personer ombord, mot 640 i vanliga fall, när halva säkerhetssystemet får service. Därmed går Förvaltningsrätten emot Transportstyrelsens beslut.
Trelleborg • Publicerad 21 augusti 2013
Förvaltningsrätten går emot Transportstyrelsens beslut.
Förvaltningsrätten går emot Transportstyrelsens beslut.Foto: BJ÷RN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

En gång per år måste de två evakueringssystemen på fartyget Skåne i Trelleborg få service. När ett system tas ur bruk minskar livräddningskapaciteten med 250 personer. I vanliga fall kan 640 personer vara ombord på fartyget. Men Transportstyrelsen beslutade i april i år att endast 150 personer kan vara ombord när ett av evakueringssystemen är borta.

Detta överklagade Stena Line till förvaltningsrätten eftersom man ansåg att 240 personer kan vara ombord vid dessa tillfällen.

Annons

-Vi tolkade lagarna olika och kom därför fram till olika antal, säger Martin Lewerentz, sjösäkerhetschef på Stena Lines huvudkontor i Göteborg.

Han menar att i vanliga fall finns en livräddningskapacitet för 800 personer. När ett system är borta har man kapacitet för 550 personer. Att ta med 240 personer ombord skulle alltså gå bra.

Förvaltningsrätten gick på Stena Lines linje. Rätten anser att bolaget har tolkat de olika reglerna rätt och att 240 personer kan vara ombord vid tid för service.

Ann Ekstrand
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons