Annons

Förundersökning mot m-politiker

Ordförande i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden i Trelleborg, Staffan Cederö (m) är misstänkt för trolöshet mot huvudman i sin egenskap av före detta ordförande i Beddingestrands samfällighetsförening.
Trelleborg • Publicerad 31 augusti 2005

En förundersökning mot Staffan Cederö pågår och det finns i dagsläget inga planer att lägga ner den, säger kammaråklagare Magdalena Holmberg, som är förundersökningsledare.

Enligt Magdalena Holmberg har en del utredningsarbete gjorts men något tidsperspektiv för när ett beslut om eventuellt åtal kan komma vill hon inte ge.

Annons

– I övrigt vill jag inte kommentera undersökningen, med hänvisning till förundersökningssekretessen, säger Magdalena Holmberg.

Det som utreds är arvoden som Staffan Cederö tagit ut under sin tid som ordförande i Beddingestrands samfällighetsförening.

Jan-Erik Bång var revisor i Beddingestrands samfällighetsförening innan han avgick efter att han inte fått gehör för sin åsikt att styrelsen inte borde får ansvarsfrihet.

Enligt en bilaga till revisionsberättelsen har Staffan Cederö bland annat tagit ut arvode som kassör, trots att den tidigare kassören som avgått också fått arvode. Dessutom ska Staffan Cederö enligt revisionsberättelsens bilaga ha tagit ut arvode i förskott, både för uppdraget som ordförande och som kassör, trots att han inte valts till uppdraget ännu.

Sammanlagt handlar det om ett antal arvoden på 5 000 kronor vardera som tagits ut i förskott, enligt revisorn.

Revisorn kritiserar också att Staffan Cederö tillsammans med den kassör som avgick beslutat lägga ut en hel del av kassören uppgifter på en utomstående. Enligt revisionsrapporten betalade föreningen för uppdraget, men den som skulle genomföra det fick aldrig något underlag och avsade sig därför uppdraget, utan att arvodet krävdes tillbaka.

I stället lämnades uppdraget till en annan utomstående som genomförde arbetet och också fick betalt. Revisorn kritiserar att utgifterna för fakturering och bokföring sammanlagt blev 28 750 kronor det aktuella verksamhetsåret. Enligt revisorn har inte heller någon löpande bokföring skett under året och styrelsen har därför inte haft något grepp om ekonomin.

Revisorn kritiserar också att styrelsen tagit beslut om att asfaltera vägarna för 1,7 miljoner kronor som lånats upp utan att kalla samman till en extrastämma.

Revisorn rekommendera därför stämman att inte bevilja ansvarsfrihet.

– Men stämman beslöt att bevilja ansvarsfrihet och då kunde inte jag sitta kvar som revisorn, menar Jan-Erik Bång.

Annons

Staffan Cederö själv säger att han inte känner till att det skulle finnas en förundersökning i gång mot honom.

– Jag vet att det fanns en polisanmälan, men jag har uppfattat att undersökningen var nedlagd, säger han. Staffan Cederö menar att han fått klartecken från stämman för sina och styrelsens åtgärder. Han menar att han var tvungen att gå in som kassör när den gamla kassören avsade sig uppdraget, eftersom föreningen måste ha en kassör och ingen annan ville åta sig uppdraget. Att han avgått som ordförande i samband med årets stämma förklarar han med att han flyttat från orten.

– Jag har suttit kvar de senaste åren, bara för att det inte funnits någon annan som velat ställa upp, säger han.

Ny ordförande i Beddingestrands samfällighetsförening är Bengt Edgar.

– Vi har inte hunnit diskutera det som hänt, säger han. För den nya styrelsen är det historia. Om det hela leder till en fällande dom så får vi ta ställning till hur vi ska agera då, säger Bengt Edgar.

Lasse Bryggare

0410-545 71

lasse.bryggare@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons