Fortsatt svåra tider för grisbönder
Trelleborgs Allehanda har tidigare skrivit om grisbönders problem med lönsamhet efter den så kallade dioxinskandalen i Tyskland. Priserna har hållits nere sedan dess och svinproducenten Anders Wärléus befarar att de kommer fortsätta vara låga.
– Flera länder fryser sitt kött i väntan på bättre priser. När det köttet sedan kommer ut på marknaden förlängs effekten med låga priser, säger han.
Anders Wärléus driver en svinproduktion med 210 suggor och föder upp runt 4 000 grisar per år på sin gård i Västra Värlinge.
Svinproduktion är energikrävande. Anders Wärléus betalar en halv miljon kronor för sin energi varje år. På somrarna behövs fläktar och på vintern värme till grisarna. Nu har han, liksom många andra lantbrukare, börjat titta på möjligheterna att investera i en egen biogasanläggning.
– Många är intresserade av detta. En del lantbrukare diskuterar möjligheten att dela på en anläggning.
Anders Wärléus anläggning beräknas kosta mellan 4 och 5 miljoner kronor och skulle generera energi till hans egen produktion. Just nu väntar han på att länsstyrelsen ska bevilja hans tillstånd för anläggningen.
Han köper spannmål och soja som han tillverkar eget foder av. Den mark han har arrenderar han ut. De höga sojapriserna är ett problem för honom.
– De höjdes i Brasilien för några år sedan och sänktes aldrig igen, säger han.
Det är svåra tider för grisbönder i hela landet och på Söderslätt blir de allt färre. När Anders Wärlinge växte upp på gården var det annorlunda.
– Då hade alla djur. I dag är det växtodling som tagit över helt. På Söderslätt är det endast runt tjugo grisbönder kvar.