Fortsatt minskning av antalet p-böter

Antalet p-böter som skrivs ut av kommunen fortsätter att minska. Färre parkeringsvakter kan vara förklaringen – tillsammans med att trelleborgarna blivit bättre på att parkera rätt.
Trelleborg • Publicerad 7 februari 2014
Foto: 

Under 2013 skrevs 6 808 parkeringsböter ut i Trelleborgs kommun. Det är en minskning med cirka 25 procent sedan toppåret 2011. En anledning kan vara att en av kommunens tre parkeringsvakter varit sjukskriven.

– Men också helt enkelt att folk blivit bättre på att parkera, säger enhetschef Jessica van Rooyen på tekniska förvaltningen.

Sedan en bit in på 2013 är återigen tre p-vakter i tjänst. Och de fortsätter arbeta på samma sätt som tidigare. Fokus ligger på centralorten. Vid enstaka tillfällen åker de ut till andra orter, men det sker främst när någon kommit in med klagomål på hur andra parkerar.

– Vi vill få en rotation på bilarna i de centrala delarna. Det är för näringsidkarnas skull. Det är därför vi fortsätter vara extra närvarande i centrum, säger Jessica van Rooyen.

Parkeringsvakterna är också särskilt synliga vid speciella arrangemang, som till exempel studentavslutningen. Men då handlar det enligt Jessica van Rooyen mycket om att vara behjälplig och ge information om var man kan parkera.

– Det är en viktig del av vårt uppdrag.

Hur många parkeringsböter som skrivs ut är inget parkeringsavdelningen stirrar sig blind på.

– Vi jobbar inte alls så. Det viktiga är att främja trafiksäkerheten och öka tillgängligheten, säger Jessica van Rooyen.

Vad kan då trelleborgarna bli bättre på när det gäller parkering?

– P-skivor! Det går inte bara att ändra tiden, bilen måste flyttas också.

Louise Löfgren
Louise Cronholm Löfgren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.