Fortsatt läkarbrist på barnpsyk

Läkarbristen på barn- och ungdomspsyk har minskat, men fortfarande saknas läkare på avdelningen. I augusti anställdes en läkare till det neuropsykiatriska teamet på BUP, och då löstes den akuta bristen på läkare.
Trelleborg • Publicerad 9 oktober 2006

Det fattas dock fortfarande läkare till de andra två tjänsterna.

– Jag jobbar på att rekrytera ytterligare två, men i dag har vi en verksamhet som fungerar, säger Anitha Algotsson, verksamhetschef på barn- och ungdomspsyk.

I början av sommaren saknades helt läkare på avdelningen, vilket fick psykologer på avdelningen, en överläkare på barn- och ungdomshabiliteringen och föreningen Attention att reagera.

Såväl Attention som överläkaren Sven Wiklund anmälde situationen till socialstyrelsen.

Sven Wiklund skrev bland annat att läkarbristen gjorde att utredningar om barn som misstänks ha autism tar orimligt lång tid. Wiklund nämnde exempel på patienter som väntat i mer än ett år utan att få någon diagnos. Tre psykologer på avdelningen skrev också ett kritiskt brev till sjukvårdsdirektör Fredrik Fexner i vilket de uttryckte sin frustration över att man på lasarettet inte kunde ge barnen någon diagnos. Läkarbristen är nu alltså delvis löst, men fortfarande är kön till diagnos lång för barn som misstänks ha ADHD, autism eller någon annan neuropsykiatrisk sjukdom.

Nu prioriteras de barn som är färdigutredda psykologiskt, men väntar på en läkardiagnos.

– Kön kommer att minska efterhand, men vi vet inte hur lång tid det tar innan vi blir av med den. Det beror på om vi får påspädning på ärenden, men vi jobbar på att beta av kön. Det är i alla fall inte tomt på läkare som det var i somras, säger Anitha Algotsson.

Andreas Mårtensson

0410-545 27

andreas.martensson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.