Annons

Fortsatt kritik mot kommunen

Kritiken mot det dåliga företagsklimatet i kommunen är fortsatt hård. De lokala företagarklubbarna ska nu gå samman för att försöka lösa problemet.
Trelleborg • Publicerad 27 april 2013
Therese och Anders Colstrup på Fridas Gård i Haglösa är inte nöjda med bemötandet från politiker och tjänstemän.
Therese och Anders Colstrup på Fridas Gård i Haglösa är inte nöjda med bemötandet från politiker och tjänstemän.Foto: Tomas Nyberg
Foto: 

– Vi måste hjälpas åt nu, det här håller på att utvecklas till en katastrof. Om vi går samman kan vi sätta större press på kommunen, säger Peter Kronström, ordförande i Trelleborgs företagarklubb.

Peter Kronström sitter också i kommunens näringslivsråd. På ett möte i veckan beslutade näringslivsrådet att företagsklubbarna ska ha ett gemensamt möte för att diskutera det dåliga företagsklimatet. Bakgrunden är dels att Trelleborgs kommun åter rasar i Svenskt Näringslivs ranking över företagsklimatet, och dels att det kommunala utvecklingsbolaget framöver ska bestå av färre företagare och fler politiker.

Annons

– Företagarna har reagerat oerhört starkt på det. Det är mycket grymtande i leden, säger Peter Kronström som också menar att många företagare tröttnat på kommunens dåliga engagemang i företagsfrågor.

– Jag hör varje dag medlemmar som klagar på att de inte kommer fram till tjänstemän och politiker. De verkar ha stoppat huvudet i sanden.

Peter Kronström tror att mycket är vunnet med lite mer engagemang från kommunfolket. Anders och Therese Colstrup i Haglösa, som driver Fridas gård, är inne på samma linje.

– Det finns en trötthet som är väldigt påtaglig. Med en bättre inställning hade man kommit långt. Nu säger de på utvecklingsbolaget bara att de inte kan göra något, säger Therese Colstrup.

Anders Colstrup anser att det handlar om att kommunen måste bestämma sig.

– Vill man ha ett dynamiskt näringsliv eller vill man ha det som det är nu? Det finns fantastiska förutsättningar att göra bra saker, men det handlar om att förändra kulturen och inställningen till företagande, säger han.

Bland företagarna i Anderslöv är tongångarna lite annorlunda. Johan Nilsson är ordförande i den lokala företagarklubben.

– Personligen har jag haft en god kontakt med utvecklingsbolaget, och jag har inte hört några klagomål från andra i Anderslöv, säger han.

INTERNAL INTERNAL
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons