Annons

Fortsatt kritik av 60-årsfest

Nu kommer kritik från en av Egil Ahls egna partikamrater för firandet av hans 60-årsdag på Ångkvarnen. Riksdagsledamoten och ledamoten i kommunfullmäktige, Catherine Persson (s), tycker att kommunen borde se över sin policy angående representation.
Trelleborg • Publicerad 2 juli 2004

Kritiken riktar sig främst mot den grupp i kommunledningen som tog initiativet till festen som kommunen bekostade. - Jag tycker det här är mycket tveksamt. Man måste vara försiktig när man handskas med offentliga pengar, säger Catherine Persson. Hon menar att kommunledningens argument att 60-årsfesten var en del i vården av förbindelser med närings- och föreningsliv inte håller. - Det är viktigt att skilja mellan det privata och offentliga. När det gäller firandet av födelsedagar är det lätt att de sakerna blandas ihop, menar hon. - För sådana här beslut krävs gott omdöme. Saknas det är vikten av tydliga riktlinjer ännu viktigare. Catherine Persson tycker nu att kommunen måste se över sina rutiner för beslut om representation, så att inte misstankar om oegentligheter skapas hos allmänheten. Därför måste besluten förankras i en bred vald församling av beslutande, inte bara i kommunledningen. Hon hoppas att problemet kan lösas internt och att kommunledningen tar intryck av allmänhetens uppmärksamhet och hon ska själv prata med Egil Ahl om det inträffade. Men om inget händer går hon en annan väg. - Då kommer jag motionera i ärendet. Annars är det lätt att folk får uppfattningen att ingen bryr sig. Jag känner själv ett ansvar att agera som ledande politiker, säger Catherine Persson. Kommunfullmäktiges ordförande Nils-Gunnar Snygg (s) var en av de som tog initiativet till festen och han säger att det är möjligt med en ny policy för representation. - Vi får se om det behövs, säger han. - Egentligen borde väl det sunda förnuftet styra, men eftersom fallet har väckt så många upprörda känslor så kan det bli aktuellt med en diskussion. Han menar att regler kan behövas för en gränsdragning över vad som är officiellt och inte. Precis som Catherine Persson. Kan bristen på regler bero på att Trelleborg så länge har haft socialdemokratisk dominans? - Det är alltid så att när det är samma människor och policy som får råda under lång tid finns en risk att man slutar vara självkritisk. Men här har ju även moderaterna varit med och bestämt. Är det populärt att kritisera sina egna partikamrater? - Jag ser det inte som jag kritiserat mina egna partikamrater. Finns det brister i systemet ska de uppmärksammas. Det är farligt när man struntar i att agera bara på grund av att det rör partivänner. Egil Ahl själv har inga kommentarer i ärendet.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons