Fortsatt konflikt mellan skolledning och facket

Lars Hemzelius kritik mot Vellinge skolledning får mothugg av Lars-Ingvar Ljungman (m):"Det är dålig stil av Hemzelius. Han föraktar platschefsassisternas kompetens", dundrar kommunalrådet-
Trelleborg • Publicerad 28 mars 2007

Det var på tisdagen som Lars Hemzelius, huvudskyddsombud för Lärarnas riksförbund i Vellinge kommun, gick till hårt angrepp mot skolledningen i kommunen.

Under hela den här veckan är rektorer från fyra skolor på utbildning på Nya Zeeland.

Hemzelius tycker att det är oansvarigt, därför att det inte finns några studierektorer på respektive skola, som täcker upp under rektorernas frånvaro.

Berörda skolor, där rektorerna åkt på studiresa, är Skanörs skola, Ljungenskolan, Södervångskolan och Tångvallaskolan. "Kanslister kan inte ersätta skolledare", utbrast Hemzelius i tisdagens tidning.

Uttalandet får Vellinges kommunalråd, Lars-Ingvar Ljungman (m), att gå i taket.

- Det är dålig stil av Hemzelius. Riktigt illa. Jag tycker det är lågt att kritisera platschefsassistenterna, de som Hemzelius kallar för kanslister. Alla våra platschefsassistenter på skolorna är högskoleutbildade och i allra högsta grad kompetenta, tillbakavisar Ljungman. Lars Hemzelius upprepar sitt krav på studierektorer.

- På den skola där jag arbetar, i Västra Ingelstad, finns ingen att nå från skolledningen. Platschefsassistenten är på kurs och händer det något uppmanas vi lärare att ringa ett nummer som finns på anslagstavlan, säger Hemzelius. När Hemzelius får reda på att Lars-Ingvar Ljungman avfärdar kritiken mot bristen av studierektorer svarar han:

- Det är struntprat. När rektorerna är på kurs en hel vecka är det önskvärt om det finns ersättare som är pedagogiskt utbildade, säger Hemzelius. Lars Hemzelius nöjer sig inte med att ge uttryck för vad han tycker om den organisatoriska lösningen, när rektorerna är på resande fot:

- Det finns skäl att ifrågasätta varför de har valt att göra en så långväga studieresa. Varför åker de till Nya Zeeland när de finns kunskaper om portfoliomodellen på Gunneboskolan i Lund? undrar Lars Hemzelius.

Johan Persson

0410-545 34

johan.persson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.