Fortsatt fallande huspriser – extra tydligt i Trelleborg
De tre senaste månaderna, perioden juli till september, har priserna på bostadsrätter i Skåne sjunkit med ungefär fyra procent, enligt branschorganet Svensk Mäklarstatistik. Medan villapriserna gått ner omkring sju procent, vilket är det tredje största tappet i landet.
I Trelleborg ser det ut att ha skett en ännu större dykning. I våras bröts en långvarig trend av stigande bostadspriser. Och under senaste tremånadersintervallet har genomsnittspriserna på bostadsrätter i stället sjunkit 7,7 procent, på villor strax över åtta procent.
Trenden återspeglas även på riksnivå, i varierande grad. För borätter sjunker priserna just nu i alla län, medan villapriserna går ner i 20 av 21 län (undantaget är Norrbotten).
I Skåne kan bara två kommuner, Vellinge och Ängelholm, rapporterat prisökningar på bostadsrätter. För villor är det enbart Örkelljunga. Medan fritidshusen just nu är ganska stabila. I Skåne steg fritidshuspriserna med i genomsnitt en procent, räknat på ett år bakåt.
Även antalet försäljningar minskar. De tre senaste månaderna såldes 3 480 bostadsrätter i Skåne, 20 procent färre än under samma period 2021. Antalet sålda villor var 1 944, en nedgång med 19 procent.
”Säljarna är med på det, de förstår läget. De kan inte få lika mycket som grannen fick för ett år sen.”Jenny Borgström, mäklare
Mäklaren Jenny Borgström på Svensk Fastighetsförmedling har perspektiv på villaförsäljningen i Trelleborg. Och den gör att hon känner sig rätt lugn.
– Vi har statistik på lagfarter ända tillbaka till 70-talet, berättar hon. Och enligt den har det sålts ungefär 400 villor varje år i kommunen. Plus minus 50, kan man säga. I så väl goda som dåliga tider.
– Nu ser vi att det de senaste tre månaderna sålts 85 villor, och på tolv månader 364, tillägger hon.
Det har alltså inte uppstått någon brist på marknaden. Men det finns mycket som kan tänkas påverka priserna och köplusten, menar Jenny Borgström.
– Att priserna sjunker nu är en helt naturlig reaktion på osäkerheten på marknaden. Framför allt stigande räntor och elpriser.
Reaktionen är nödvändig, tror mäklaren.
– Jag var med på 90-talet då vi levde vi i efterdyningarna av räntehöjningarna hösten '92. Men i stort sett sedan slutet av 90-talet har vi haft en stark uppgång av huspriserna, bortsett från 2009-2010. I takt med att räntorna stiger sjunker priserna. Men vi kan ju inte ha prisökningar på 10-20 procent varje år. Vad hade villorna kostat då?
Jenny Borgström påminner oroliga husägare om att när banken gör sina bolånekalkyler inför ett lånelöfte räknar de sedan flera år tillbaka med sex-sju procents ränta. Dit är det en bit kvar.
– Ska man köpa nytt ska man göra det nu, tycker Jenny Borgström. Och för den som redan sitter i marknaden blir det ingen större skillnad. Man får kanske 10-15 procent mindre än man tänkt när man säljer. Men man köper ju i regel något nytt också, och då är det 10-15 procent billigare.
– Det viktigaste nu är att sätta en prislapp som är rimlig utifrån den marknad vi befinner oss på, säger Jenny Borgström. Och säljarna är med på det, de förstår läget. De kan inte få lika mycket som grannen fick för ett år sen.