Annons

Fortsatt bråk om Stavstensudde

Bråket mellan byggnadsnämnden och kommunledningen när det gäller Stavstensudde fortsätter. Byggnadsnämnden betecknar planen som skissmässig och omöjlig att bedöma.
Trelleborg • Publicerad 16 februari 2005

Byggnadsnämnden i Trelleborg menar att förslaget till fördjupad översiktsplan för Stavstensudde är alltför skissmässigt för att det ska gå att ta ställning till den.

– Det var ett enhälligt beslut i byggnadsnämnden vid tisdagens sammanträde, förklarar Kjell Nilsson (s), ordförande och Sten-Göran Hulander (m) vice ordförande.

Annons

Enligt byggnadsnämnden är förslaget för vagt i konturerna för att det ska gå att säga vare sig bu eller bä om det.

– Vi vill att någon kompetent person som till exempel stadsbyggnadschefen Stefan Ferm får analysera förslaget, säger Kjell Nilsson. Kjell Nilsson och Sten-Göran Hulander menar att byggnadsnämnden erbjudit sig att delta i processen och ställa stadsbyggnadskontorets kompetens till förfogande i samband med utarbetandet av översiktsplanen. I stället för att stadsbyggnadskontoret arbetat fram planen har kommunledningen engagerat en utomstående kraft för det arbetet.

– Det här har inte hanterats på ett normalt sätt, menar Sten-Göran Hulander. Vi borde delta i det här arbetet.

Kjell Nilsson poängterar att byggnadsnämnden ställningstagande inte är till för att försena eller stjälpa projektet.

– Vi är bara en remissinstans och kommunstyrelsen behöver ju inte ta hänsyn till våra synpunkter, säger han.

Egil Ahl (s) som är kommunstyrelsens ordförande vill inte uttala sig direkt om byggnadsnämndens ställningstagande förrän han läst vad som står i protokollet från sammanträdet. – Men det är kommunstyrelsen som ansvarar för översiktsplaneringen, säger han. Och det är ingalunda skissmässigt – det är proffs som gjort denna fördjupade översiktsplan.

Egil Ahl vill också framhålla att länsstyrelsen haft en annan uppfattning om förslaget.

– När vi träffade länsstyrelsens arkitekt och arkeolog tyckte de att detta var ett betydande steg framåt jämfört med första förslaget, säger Egil Ahl. Vår viktigaste remissinstans är länsstyrelsen.

I nästa steg ska dock en detaljplan fram för området och då måste stadsbyggnadskontoret och byggnadsnämnden kopplas in. Kommunledning och byggnadsnämnd måste då kunna samsas.

– Den dagen man efterfrågar kontorets kompetens träder jag in med full kraft, säger stadsbyggnadschefen Stefan Ferm.

Annons

Och kommunstyrelsens ordförande Egil Ahl öppnar upp för att stryka ett streck över meningsskiljaktigheterna och gå vidare.

– Det är möjligt att vi kommer att sjunga Lasse Berghagens "Sträck ut din hand", säger Egil Ahl.

Lasse Bryggare

0410-545 71

lasse.bryggare@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons