Annons

Förtroende för polisen i fritt fall

På ett år har trelleborgarnas förtroende för polisens förmåga att lösa brott nästan halverats. Samtidigt känner sig kommuninvånarna allt mer otrygga på gator och torg. Det visar polismyndighetens årliga trygghetsindex.
Trelleborg • Publicerad 11 februari 2011
På ett år har trelleborgarnas förtroende för polisen halverats. "Vi tar detta på allvar. Att folk tror att polisen inte bryr sig är naturligtvis inte bra", säger biträdande närpolischef Mats Hammar.
På ett år har trelleborgarnas förtroende för polisen halverats. "Vi tar detta på allvar. Att folk tror att polisen inte bryr sig är naturligtvis inte bra", säger biträdande närpolischef Mats Hammar.Foto: 

Från 2007 till 2009 upplevde trelleborgarna att deras förtroende för polis steg. Dessutom kände de sig allt tryggare. Men 2010 tvärvände utvecklingen. Trelleborgarna har bara hälften så stort förtroende för polisen som skåningen i allmänhet. Dessutom har den upplevda otryggheten ökat.

– Vi tar detta på allvar. Att folk tror att polisen inte bryr sig är naturligtvis inte bra. Men i Trelleborg har vi mycket buskörning som det skrivs mycket om och pratas mycket om. Det är ett svårlöst problem som skapar otrygghet, säger biträdande närpolischef Mats Hammar.

Annons

I undersökningen har 270 trelleborgare fått gradera, på skalan 0-6, hur de upplever problem kring trygghet och polisens förmåga att lösa brott. 0 är bästa gradering, 6 den sämsta. När det gäller polisens förmåga att lösa brott graderades den till 4,0. Det motsvarar omdömet "påtagligt problem". 2009 landade graderingen på 2,33 eller "inte särskilt påtagligt problem". I Trelleborg fick den sammanlagda tryggheten gradering 1,97 år 2010. Det innebär alltså att den inte ses som "ett särskilt påtagligt problem". Men 2009 låg siffran på 1,61, eller "inte alls påtagligt problem".

– Vi tar till oss detta och ska fortsätta arbetet kring just buskörningen. Men vi har mycket i röret och kan inte göra allt. Undersökningen speglar också upplevd trygghet och inte faktiskt trygghet, säger Mats Hammar,

Anna Thulin
Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons