Försvaret vill knalla på

Försvaret vill ha kvar gevärsbanor i Maglarp tills en ny skjutbana kan öppnas.
Trelleborg • Publicerad 18 juli 2005

I ett yttrande om detaljplanen för bostäder på Stavstensudde skriver försvarsmakten genom Södra skånska regementet att gevärsbanorna på skjutbanan i Maglarp bör finnas kvar tills det finns en alternativ bana att skjuta på.

Försvarsmakten menar att hemvärnsförbanden som använder Maglarps skjutbanor för att träna skjutning behöver banorna även framöver. Det handlar om tolv tillfällen per år. Varje skjuttillfälle skjuter hemvärnsförbanden cirka 2 500 skott med AK4 7,62 ammunition. Försvarsmakten skriver i sitt brev att de tolv skjuttillfällena kan läggas så på året att årsskifte och sommartid undantas.

I sitt brev begär Södra skånska regementet att kommunen tar hänsyn till hemvärnets behov av skjutbanor i sin planering.

Det handlar om en övergångsperiod tills en ny skjutbana kan byggas. Södra skånska regementet menar i sitt brev att gevärsskjutbanorna i Maglarp bör kunna stängas gradvis. Även om bullret vid vissa tillfällen överstiger gränsvärdet så bör det kunna accepteras för hemvärnets behöv av träning, under byggtiden av en ny gevärsbana på en ny plats, menar försvarsmakten.

När Trelleborgs kan anvisa en ny gevärsbana måste slutmålet vara att all skjutning i Maglarp som överskrider gränsvärdet bör upphöra. "Men först då" skriver Södra skånska regementet i sitt brev till kommunen.

I sitt brev framhåller försvaret nyttan av hemvärnsförbanden. Skjutbanetiden behövs, enligt brevet, för att upprätthålla samträning och personkännedom inom förbandsenheterna.

I sitt brev pekar Södra skånska regementet på att hemvärnsförbanden vid olika katastrofer bistått Skåne med samtränad personal.

Genom samträning på skjutbanorna kan förbanden även i framtiden vara en resurs för kommunens räddningsledare vid särskilda behov, påpekar försvarsmakten i sitt brev.

Lasse Bryggare

0410-545 71

lasse.bryggare@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.