Annons

Försvaret säger ja till vindkraftspark

Försvaret säger ja till den planerade vindkraftparken på Kriegers Flak. Förutsatt att problemen med signalspaningen löses. Det är efter tester och prövningar av hur radar fungerar i samband med vindkraftverk som Försvaret kommit fram till sin åsikt.
Trelleborg • Publicerad 26 januari 2006

Dock finns det fortfarande risker för störningar av radarspaningen vid själva vindkraftparken och i området bortom det.

Därför kräver Försvaret att Försvarets radioanstalt (FRA) får resurser för att genomföra tekniska förändringar så att de befarade störningarna kompenseras. Det handlar om cirka 40 miljoner kronor, enligt Försvarets bedömning.

Annons

En annan möjlighet att säkerställa övervakningen i det skymda området bakom vindkraftparken skulle kunna vara att etablera en eller två mindre radarstationer på vindkrafttorn eller mätmaster, enligt Försvarets yttrande. Under 2006 planerar Försvaret att begära pengar till ett projekt för att undersöka en sådan lösning.

Kostnaderna per radarstation uppgår till ungefär 3,5 miljoner kronor. Dessutom tillkommer kringkostnader för att bygga stationerna vid vind-raftverken.

Försvaret menar också att riskerna för störningar kan minskas genom att vindkraftverken utformas på ett lämpligt sätt, för att minska ytan för radarmål och reflexer.

Om FRA inte får resurser för att eliminera problemen med radarstörningarna så säger Försvaret nej till en utbyggnad på Kriegers Flak. Bara om exploatören betalar för de nya radarstationerna och de tekniska åtgärderna kan Försvaret acceptera en utbyggnad.

Det är Vattenfall som planerar att bygga en vindkraftpark med 100– 150 verk på området.

Lasse Bryggare

0410-545 71

lasse.bryggare@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons