Annons

Första sticket för skolelever

Vaccinet har anlänt och sjukvårdspersonalen är på plats. Efter många besked och flera förseningar kunde Trelleborgs gymnasielever börja vaccineras mot svininfluensa på tisdagen.
Trelleborg • Publicerad 3 november 2009
Foto: 
Foto: 
"Jag tvekade inte om att vaccinera mig", säger Erika Mårtenholm. Efter flera förseningar var hon på tisdagen en av eleverna på Söderslättsgymnasiet som vaccinerades mot svininfluensa av sjuksköterskan Veronica Ståhl.
"Jag tvekade inte om att vaccinera mig", säger Erika Mårtenholm. Efter flera förseningar var hon på tisdagen en av eleverna på Söderslättsgymnasiet som vaccinerades mot svininfluensa av sjuksköterskan Veronica Ståhl.Foto: 
Eleverna har fått anmäla sig till vaccinationen genom att lämna in en blankett. Ungefär hälften har tackat ja. "Både elever och föräldrar har haft många frågor", säger skolsköterskan Sonja Rickardsdotter.
Eleverna har fått anmäla sig till vaccinationen genom att lämna in en blankett. Ungefär hälften har tackat ja. "Både elever och föräldrar har haft många frågor", säger skolsköterskan Sonja Rickardsdotter.Foto: 

TRELLEBORG. Sjuksköterskan Veronica Ståhl tar emot Erika Mårtenholms ifyllda vaccinationsblankett. Hon lägger den i ett plastfack och plockar fram sprutan med vaccin.

– Det känns ganska lugnt. Jag har flera småsyskon och vill inte att de ska bli sjuka. Jag tvekade inte om att vaccinera mig, säger Erika Mårtenholm.

Annons

Eleverna köar tålmodigt i Söderslättsgymnasiets gamla gymnastikhall. Ivar Sigurdarson är nästa man på tur.

– Jag är lite nervös. Ingen tycker väl om att ta sprutor. Fast jag vill ju inte ha influensa, säger han.

Veronica Ståhl baddar Erika Mårtenholms arm med desinfektionsmedel och sätter sprutan mot hennes hud.

– Du kan titta bort och sen kommer det att sticka till lite, säger Veroncia Ståhl.

Ungefär hälften av gymnasieeleverna i Trelleborg har tackat ja till vaccination. Det är något mindre än vad de ansvariga hoppats på.

– Överhuvudtaget har många hört av sig med frågor om vaccinet och om biverkningar. En del har tackat ja och sen tackat nej. Vi trodde nog att det skulle bli runt 70 procent säger Viveca Wiedel, skolsköterska på Söderslättsgymnasiet.

Med van hand trycker Veronica Ståhl in kanylen och sätter sen snabbt ett plåster på Erika Mårtenholms arm.

– Det gjorde inte ont alls, säger hon.

Efter vaccinationen får eleverna sitta ned och vila i en kvart.

– Vaccinet är ju nytt så för säkerhets skull vill vi ha koll på eleverna ett tag efteråt om någon skulle få en reaktion mot vaccinet. Men hittills har allt gått bra, säger Veronica Ståhl.

Johan Silfversten Bergman
Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons