Annons

Första otjänliga vattnet sedan 2010

En förorening med okänt ursprung gjorde att badvattnet var otjänligt vid Gislövs strandmark i början av augusti. Det är det första otjänliga vattenprovet i Trelleborgs kommun på två år.
Trelleborg • Publicerad 18 augusti 2012
Foto: Claes Nyberg
Foto: 

Provet från den 7 augusti visade en kraftigt förhöjd mängd intestinala enterokocker som är en tarmbakterie hos människor och djur. När analysbeskedet kom satte Trelleborgs kommun upp varningsskyltar på stranden i Gislövs strandmark. Men nu är faran över, säger Lyudmila Frandsen på kommunens miljöförvaltning.

– Vi har tagit nya prover där det bara fanns en enda bakterie. I provet från den 7 augusti var det 320, berättar Lyudmila Frandsen.

Annons

När det första vattenprovet togs var det dåligt väder med blåst och många regnskurar. Sådant brukar påverka vattenkvaliteten negativt eftersom det vid regnväder kan sköljas ner föroreningar i badvattnet. Men i det här fallet är det okänt varifrån föroreningen kom.

Samma dag togs det prover på badvattnet vid Smyge havsbad som också visade för högt antal intestinala enterokocker, dock inte lika många som i Gislövs strandmark. Vattnet fick bedömningen tjänligt med anmärkning.

Badvattnet i Trelleborgs kommun har annars varit tjänligt under en längre tid. Senaste gången vattnet var av riktigt dålig kvalitet var den 24 augusti 2010 då vattnet bedömdes som otjänligt vid samtliga badplatser. Detta ledde också till att kommunen hamnade på EU-kommissionens röda lista över dåliga badvatten.

Den sämre vattenkvaliteten då berodde på de kraftiga regnovädren dagarna innan proven togs. Ovädret ledde till kraftiga tillflöden regnvatten från betesängar och åkrar.

Badtemperaturen har i sommar legat mellan 16 och 19 grader. Vid den senaste provtagningen den 7 augusti låg Skateholm i topp med 19 grader.

Sanna Wahanta
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons