Annons

Första narkossköterskan sade upp sig

Den första narkossköterskan sade upp sig från Trelleborgs lasarett på torsdagen. Samtidigt kom också projektledningen för Skånsk livskraft för att lyssna på verksamhetschefernas konsekvensbeskrivningar av förslaget att göra Trelleborgs lasarett till ett "ortopedsjukhus".
Trelleborg • Publicerad 26 februari 2004

- Förslaget hade en avgörande roll, säger Magnus Heiman, verksamhetschef på anestesiavdelningen. Det var säkert inte enda skälet men blev avgörande för att hon sade upp sig. Just risken för kompetensflykt är en av de konsekvenser som verksamhetscheferna och chefsläkare Eva Nitelius tog upp. Men hon och verksamhetscheferna menar också att utredningsförslaget innehåller många luckor och brister. Framför allt att operationsverksamheten behandlas för sig själv utan hänsyn till hur den hänger samman med annan vård och andra specialiteter. - Förslaget om den planerade vården kan inte tas för sig själv, säger Eva Nitelius. Först måste förslaget om hur närsjukvården ska fungera också vara klart. De bör tas i ett sammanhang. Eva Nitelius och Magnus Heiman betonar att det finns många bra förslag också men att inriktningen på enbart ortopedi gör att det viktigaste målet, en effektiv och rationell vård, missas. I dag har Trelleborgs lasarett fem operationssalar. Ortopedin kommer att kräva tre salar som mest. I projektgruppens förslag finns mycket som inte redovisas utan det är en huvudinriktning. Vad som ska ske med de resurser som blir över i Trelleborg, till exempel två operationssalar, sägs inte. Chefsläkaren och verksamhetscheferna ställer ett antal krav för att ställa sig bakom förslaget. Förutom att förslaget om närsjukvården ska vara klart. Förslaget måste vara flexibelt och tillåta lokal anpassning av verksamheten så att samarbetet med Allmänna sjukhuset i Malmö kan utvecklas. En ekonomisk konsekvensanalys måste tas fram som tar hänsyn till investeringarna i operations- och röntgenutrustning, utnyttjandet av intensivvården, transporter, restid för patienter och personal samt förlängda vårdtider. - Det kunde varit enkelt med en lokal anpassning, säger Magnus Heiman. Med minimala ingrepp hade det gått att bygga vidare på vad vi redan har. Det har varit en konstig brådska de senaste månaderna. - Vi som har följt Skånsk livskraft noga har inte kunnat förutse förslaget för Trelleborgs lasarett, säger Eva Nitelius.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons