Annons

Första maj-tåg i hällregn

Genom ett hällande regn marscherade på onsdagen socialdemokraternas första maj-tåg genom Trelleborg. Omkring 250 demonstranter hade mött upp för att marschera bakom Söderslätts musikkår.
Trelleborg • Publicerad 1 maj 2002
BILD:CLAES NYBERG
BILD:CLAES NYBERGFoto: 

De flesta plakaten återgav centralt formulerade krav på rättvisa och solidaritet, men ett litet urval av lokala krav restes, exempelvis på E 6:ans utbyggnad och den besvikna frågan "Var är posten?". BILD:CLAES NYBERG Marschen gick baklänges i år, om än inte med ryggen före. Tåget gick från Folkets park till Stadsparken, i stället för tvärtom som brukligt. I Stadsparken märktes förutom de vanliga appellerna ett nytt grepp, då unge invandraren Ramadan Demolli rappade fram sin historia om hur han reste till det nya landet Sverige. En personlig illustration av den internationella solidaritet och anti-rasism som socialdemokraterna säger sig stå för. Efter korta tal av kommunstyrelsens ordförande Egil Ahl, skolnämndens ordförande Sven Lindqvist, kvinnoklubbens ordförande Lena Näslund och riksdagsledamoten Catherine Persson, var det dags för huvudtalaren. 30-åriga Cilla Dahl är född och uppvuxen i Trelleborg, men jobbar numera som behandlingsassistent inom Hasselarörelsen. Hennes tal inleddes också med en inlevelsefull betraktelse över de faror som droger innebär och hur vuxenvärlden sviker de ungdomar som trillar dit. - Varför snackar inte vi vuxna med våra barn? undrade Cilla Dahl. Vill vi inte våra barns bästa? Vi måste bry oss. På ungdomshuset Gasverket tyckte sig dock Cilla ha mött engagerade vuxna och ungdomar, och det bådade gott. Hennes tal handlade också om civilkurage som medel mot mobbning och rasism, och om motstånd mot borgerliga planer på utförsäljning av sjukvården. - Vi behöver bli den folkrörelse vi en gång var, menade hon vidare. - När jag såg att Egil Ahl och Sven Lindqvist skulle vara med och tala idag så var min första tanke att dem har jag hört förut. Men jag vill verkligen ge en eloge till Trelleborgs Arbetarekommun för att de faktiskt blandar tradition med förnyelse.

Claes Nyberg claes.nyberg@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons