Annons

Första lasten maltkorn från Trelleborg

Den första lasten med maltkorn från Söderslätts Spannmålsgrupp har lämnat Trelleborgs hamn. 1400 ton maltkorn skeppas ut till Stockholm för att bli 20 miljoner flaskor öl.
Trelleborg • Publicerad 19 april 2002

BILD: CLAES NYBERG Under hösten har Kenneth Normark, som är samordnare för Söderslätts Spannmålsgrupp, arbetat på att få fram ett avtal med hamnen så att spannmål kan skeppas ut via Trelleborg. - Den här lasten till Carlsberg Sweden AB består av kornsorten Barke, berättar han. Olika mältare och bryggare föredrar ofta specifika sorter. Ölproduktionen är numera en nischproduktion ända ner på gårdsnivå där det gäller att välja rätt sort. Sedan krävs det rätt jordmån, det rätta klimatet, yrkeskunnande och en korrekt hantering för att maltkornet ska få rätt kvalitet. Köparen tar prover för analys. Mikromältning genomförs i laboratorium och små mängder öl tillverkas innan köpet blir definitivt och leverans kan ske. - Det är svårt att få fram ett bra maltkorn och kunna leverera det år efter år, säger Kenneth Normark. Jag skulle vilja påstå att Söderslätt är en av världens bästa produktionsytor för maltkorn. Ett mälteri i Halmstad köper stora mängder maltkorn från Söderslätts Spannmålsgrupp. Dessutom säljer gruppen vete som sedan blir Absolut Vodka. En liten fraktbåt, m/s Key från Kalmar lastar tillräckligt med maltkorn för 20 miljoner flaskor eller 13 miljoner halvliters burkar öl.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons